Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Beta [ Objavio: O.Z. ]

31. 03. 2017. 10:54 >> 10:33

DOLAZI U STOKHOLM

Dilan će ovog vikenda preuzeti Nobela

Američki muzičar Bob Dilan preuzeće u subotu ili nedjelju u Stokholmu Nobelovu nagradu za književnost, izjavila je danas zvaničnica Švedske akademije Sara Danius.

"Švedska akademija i Bob Dilan dogovorili su se da se sastanu tokom narednog vikenda u Stokholmu" gdje će muzičar održati koncert", navela je Sara Danius na svom blogu.

Dobitnik nagrade je ranije zakazao dva koncerta u Stokholmu za subotu i nedjelju, ali se do sada nije znalo kada će otići da uzme svoju nagradu.

"Uručenje nagrade će biti u privatnoj atmosferi. Mediji nijesu pozvani. Samo će biti Dilan i nekoliko prisutnih akademika. Takvu želju je izrazio muzičar", navela je Sara Danius.

Jedno pitanje ostaje ipak neriješeno, a to je održavanje govora ili "Nobelovog predavanja" koja je dužnost svakog dobitnika kad dođe da primi nagradu.

To predavanje treba da se održi do šest mjeseci od ceremonije uručenja nagrade. Dilanu taj rok ističe 10. juna.

Sara Danius je rekla da muzičar neće ovog puta održati govor i da će kasnije poslati snimljenu verziju svog "Nobelovog predavanja".

Laureat nije došao na tradicionalnu ceremoniju 10. decembra navodeći da ima druge obaveze. Dilan je poslao govor zahvalnosti koji je pročitala američka ambasadorka u Stokholmu Azita Rejdži.

Odluka američkog muzičara da ne dođe na ceremoniju dodjele i da se ne oglasi odmah pošto je saopšteno da mu je dodijeljena nagrada, bila je dugo predmet rasprave u Švedskoj gdje mnogi smatraju da Dilanovo ponašanje predstavlja "dezavuisanje" Fondacije Nobel.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na osam miliona kruna (823.000 eura).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније