Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila: M.M.Lj.

28. 04. 2017. 14:23   >>  13:57

LJUMOVIĆ U PRIŠTINI

Sporazum će ojačati kulturnu saradnju s Kosovom

Sporazum Vlade Crne Gore i Vlade Republike Kosovo o saradnji u oblasti kulture, koji je potpisan danas u Prištini, definiše saradnju u oblastima kulturno-umjetničkog stvaralaštva, kulturne baštine, kao i zajedničku međunarodnu prezentaciju naših kultura.

 

Sporazum je sa predsjednikom kosovske Vlade Isom Mustafom I ministrom kulture, omladine i sporta Kujtimom Šalom potpisao ministar kulture Janko Ljumović.

“Crna Gora i Republika Kosovo će, na osnovu ovog dokumenta, podsticati direktnu saradnju između institucija iz muzejske, arhivske i bibliotečke djelatnosti, kao i institucija koje se bave muzičkom, izdavačkom, likovnom i filmskom umjetnošću”, navodi se u saopštenju.

Osim institucionalne, podržavaće se i saradnja između umjetnika i pojedinaca koji se bave različitim oblicima kulturno-umjetničkog stvaralaštva.

“Svjesne važnosti očuvanja kulturne baštine, ali i njene promocije i adekvatne valorizacije, Crna Gora i Republika Kosovo će posebnu pažnju posvetiti saradnji u ovoj oblasti”, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Razgovori zvaničnika dvije zemlje bili su usmjereni na jačanje dobrih, prijateljskih odnosa.

“Ocijenjeno je da Crna Gora i Republika Kosovo imaju dobru saradnju u raznim oblastima, posebno ističući oblasti ekonomije, turizma i kulture. Istaknuto je da se dinamična saradnja u kulturi, ogleda u brojnim projektima koje su institucije kulture dvije zemlje zajedno realizovale.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo zbog posjete Ljumovića Prištini i posebno naglasili važnost daljeg snaženja političkog dijaloga između dvije države i jačanje bilateralnih odnosa kroz saradnju posebno u oblasti kulture.

“Današnji susret bio je pilika i za iniciranje novih programa i projekata koji u narednom periodu mogu biti predmet naše saradnje. Konkretni podsticaj tome daće i Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Kosovo o saradnji u oblasti kulture koji je danas potpisan.Sporazum definiše saradnju u oblastima kulturno-umjetničkog stvaralaštva, kulturne baštine, kao i zajedničku međunarodnu prezentaciju naših kultura”, zaključuje se u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније