Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

19. 06. 2013. 11:30 >> 11:31

KNJIŽEVNA NAGRADA

Naši pisci u trci za "Nagradu Jutarnjeg lista"

Romani „Karnera“ Milorada Popovića i „Odlaganje. Parezija“ Andreja Nikolaidisa u užem su izboru za "Nagradu Jutarnjeg lista" za najbolje prozno djelo objavljeno u 2012.

Petočlani žiri, u sastavu Gordana Crnković, Dario Grgić, Ivan Lovrenović, Teofil Pančić i predsjednica Jagna Pogačnik, od pedesetak romana odabrao je 12 polufinalista koji će se takmičitii za uglednu književnu nagradu, prenosi "Jutarnji list".

Pored crnogorskih pisaca, u užem izboru su i romani Daše Drndić „Belladonna“, Tatjane Gromače „Božanska dječica“, Dževada Karahasana „Sjeme smrti“, Damira Karakaša „Pukovnik Beethoven“, Miroslava Kirina „Iskopano“, Semezdina Mehmedinovića „Autoportret s torbom“, Josipa Mlakića „Planet Friedman“, Romana Simića Bodrožića „Nahrani me“, Nevena Ušumovića „Rajske ptice“ i Darije Žilić „Omara“.

Prema ocjeni žirija, ove godine konkurencija je bila izuzetno jaka. Žiri je zadovoljan što "Nagrada Jutarnjeg lista" za prozu sve više postaje regionalna, kao posljedica objavljivanja prvog izdanja knjiga autora iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije kod hrvatskih izdavača.

„Karnera“ Milorada Popovića je roman koji iz perspektive marginalca, lokalnog boksera, propituje istorijske i identitetske obrte i nove društvene vrijednosti i funkcioniše kao romaneskna studija karaktera i društvenih deformacija, politički i ljubavni roman, autoironijska igra sa smislom i društvenom važnošću literature, ali i roman o oblikovanju crnogorskog identiteta u neposrednoj kravavoj prošlosti.

„Odlaganje. Parezija“ Andreja Nikolaidisa govori o „slučaju Nikolaidis“ s pratećim autorefleksijama i umješno je spojena s pričom o nestanku kotorskog sveštenika, koja se autoru čini intrigantnom za pisanje romana.

Uplitanje motiva hajke na vještice, kao i sveštenikovog dnevnika u kojem se razrješava i propituje odnos s majkom, ovu prozu usmjerava u pravcu trilera, koji se neobičnim paralelizmima pretvara u snažnu osudu licemjerja i laži. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније