Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila R.B.

05. 05. 2017. 22:30   >>  22:02

ČETVRTI DAN

Brojne promocije i gosti na Sajmu

NVO „Orijent“ na 12. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja, u ime izdavačke kuće El-Kelimah iz Novog Pazara održala je danas promociju dva izdanja: Stazama egoizma autora Selmana el-Avde i Islam u centru pažnje Zakira Naika.

O knjigama el-Avdea i Naika, govorio je dr Emir Demir, stručnjak za šerijatsko pravo koji je doktorirao na šerijatskom univerzitetu u Maleziji i predavač je metodologije islamskog prava.

"Imamo pred sobom dvije knjige od velikog značaja. Autor knjige Stazama egoizma, Salman el-Avda jedan je od velikih misionara našeg doba, čovjek koji spaja tradicionalno i savremeno. Tradicionalna misao se mora uklopiti sa savremenim životom“, kazao je Demir.

Govoreći o odnosu promjenjivog i nepromjenjivog u religiji Islama, Demir je istakao da je „Islam čvrst u postavkama, ali je elastičan kada je u pitanju prilagođavanje propisa vremenu i prostoru.“

Knjiga Zakira Naika, kako je kazao Demir, predstavlja šerijatski odgovor na iskušenja sa kojima se Islam susreo  u periodu poslije 11. septembra, te da pokazuje kako sam islam nema veze sa ekstremističkim idejama.

O stanju izdavaštva u CG

Četvrtog sajamskog dana, na 12. Međunarodnom sajmu knjiga i obrazovanja održana je tribina o stanju izdavaštva u Crnoj Gori.

Marinko Vorgić iz Ministarstva kulture govorio je o Zakonu o izdavačkoj djelatnosti. "Radi se o jednom tipskom, klasičnom zakonu. Sami znate da su najbolji oni zakoni koji su dosadni. Ovo je zakon sličan zakonima ove vrste u Hrvatskoj i Srbiji. Zakon je donesen 2012. godine i, manje više, riješio je sve one ključne probleme koji su postojali. No, mi imamo generalni problem: samo izdavaštvo posljednjih godina je u padu, u jednoj regresiji. Ipak, u zadnje vrijeme imamo jedan impuls koji nas sve raduje, a to je pojava malih izdavačkih kuća. Tu dolazimo do najvažnije stvari koja je vezana za izdavaštvo – a to je entuzijazam. Događaji vezani za priču o velikim izdavačima su vrlo intrigantni posljednjih godina. Nije lako biti veliki izdavač u prostoru tzv. 'malih jezika'“, kazao je Vorgić.

Ognjen Savić i Ilija Đurović govorili su o perspektivi malih izdavača.

Melanija Vračar, predstavnica Nacionalne biblioteke "Đurađ Crnojević“ sa Cetinja govorila je o zakonskoj regulativi po kojoj Nacionalana biblioteka treba da dobije pet primjeraka od svake izdate knjige. Vračar je uputila apel izdavačima da dostavljaju knjige Nacionalnoj biblioteci jer je „neobično da imamo knjige iz 15. vijeka a da nemamo knjige iz 21. vijeka.“

 Govoreći o tipovima izdanja koja nedostaju u crnogorskoj izdavačkoj djelatnosti, Vračar je rekla: „Iz ugla nekog ko radi sa korisnicima biblioteke godinama, primjećujem da nedostaje džepna knjiga. To je nešto što je praktično: jednostavna knjiga na tankom papiru sa čitljivim tekstom. Nedostaje takođe i dobre turističke vodič za veliki broj gradova, nemamo osavremnjene vodiče a dopunama, na više jezika. Nemamo adekvatne publikacije za mnoge segmente naše kulture dostupne turistima. Uzmimo, na primjer, skriptorijume na Skadarskom jezeru. Vi nemate jednu jedinstvenu publikaciju o tom kulturnom nasljeđu, već zainteresovane morate uputiti na literaturu od preko trideset knjiga. Mi čak nemamo ni enciklopediju Crne Gore, ako govorimo o leksikonskim knjigama. Nedostaju i knjige za djecu koje obrađuju našu i svjetsku književnost“ kazala je Vračar.

Nađa Durković iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva je govorila o izdavačkim izazovima sa kojima se suočava Zavod za školstvo. 

"Ako pogledamo malo bolje šta je Zavod za školstvo uradio od kad je počela reforma obrazovanja, onda možete vidjeti da je to jedna ozbiljna izdavačka djelatnost. Iako se bavimo udžbenicima mi imamo biblioteku koja objavljuje književna djela. Htjeli smo da potenciramo koliko je važna književnost za djecu pa smo pokrenuli posebnu biblioteku koja ima već jedanaest naslova. No, primarno u našoj izdavačkoj politici je da obezbijedimo udžbenike za cjelokupnu učeničku populaciju u Crnoj Gori. Udžbenici su najtiražnija knjiga za djecu. Do nedavno je preko šezdeset posto udžbenika dolazilo sa strane. Sada je situacija znatno drugačija. No, nije lako doći do autorskog tima koji će napisati dobar udžbenički tekst. Udžbenici su kulturna potpora naše zemlje. U procesu izrade udžbenika, suočili smo se sa nedostatkom ljudskih resursa“, kazala je Durković.

Predstavljanje autora Andrije Terzića 

Sajamskoj publici predstavio se danas srpski pisac Andrija Terzić, autor Preko puta istina i Plivač.

"Andrija zaista krvari na papiru. Ja sam se 'primio' na njegovu priču. Terzić je pisac koji ne preza od toga da koristi sva sredstva novog doba“, kazao je pisac i kolumnisa Đuro Radosavović aludirajući na Terzićevu upotrebu društvenih mreža u komunikaciji sa svojim čitaocima.

"Ja sam vrlo pohlepan tip jer želim da sve što dam ljudi uvijek ispiju. Uvijek želim da pružim ideju“ rekao je Terzić. 

"Plivač je jedan momak koji se sasvim slučajno našao u pogrešnoj vodi i svaki njegov zamah rukama je zamah ka novom životu. No, onda kada napokon dosegne drugu obalu, on shvata da su i tamo iste muke i da mu treba nešto što će da mu istinski promjeni život i da ga usmjeri. Poenta je u ljubavi. Kad imaš hrabrosti da iskažeš svoju ljubavi emociju, tada shvataš da je to nešto najveće“, kazao je Terzić o svom posljednjem djelu.

Čuvari kazačke ivice

U okviru 12. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja organizovana je promocija romana Čuvari kazačke ivice Ljubice Arsić. 

"Ljubica Arsić spada u sam vrh sprske proze. Podjednako zanimljiva i običnom čitaocu i najsofisticiranijoj književnoj kritici, Ljubica Arsić očigledno vlada vrhunskim književnoim zanatom, posjeduje nesvakidašnju imaginaciju, i na stilskom nivou a još više na dubljem značenjskom nivou. Kod nje nikad nećete naći podilaženje osrednjem ukusu, već je riječ o prozi koja je protkana i emocijama i onim intelektualnim slojem koji nije tako čest u inače kvalitetnoj srpskoj prozi. Kroz njenu knjigu nikako ne možete izletnički protrčati, nego je to proza koja traži više senzibilnosti, književnog rafinmana, kao kad se na klaviru koriste sve dirke odjednom“, primijetio je publicista i kritičar Želidrag Nikčević.

Nikčević smatra da su Čuvari kazačke ivice jedan od najboljih romana koji danas figuraju na književnoj sceni Srbije. 

"Za meni su Čuvari kazačke ivice važni zbog toga što je to moja druga knjiga, odnosno ona knjiga koja pokazuje da li ste pisac. Prvu knjigu čovjek napiše u nekoj vrsti entuzijama, iz nekog svog minimalnog iskustva, no u drugoj knjizi on otvara vrata sopstvnog svijeta. Važno je da pisac opipa svoju teritoriju, svoj kontinent. Jer ako pisac piše o nečemu što nije njegova tema, u opasnosti da upadne u jedan manirizam, u prozu koja ne uzbuđuje čitaoca a ni pisca dok je piše“ kazala je Ljubica Arsić.

Gošća Sajma Mirjana Bobić Mojsilović

Spisateljica, i slikarka Mirjana Bobić Mojsilović bila je gost ovogodišnjeg 12. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja.

"Mirjana Bobić crta da bi docrtala sopstveni život, slika ono što želi da gleda, inspiraciju nalazi u sebi i svuda unaokolo, vjeruje da je sve pozorište… Ukratko, jedan život pun života“, rečeno je na večerašnjoj promociji.

Sa Mirjanom Bobić Mojsilović učesnici večerašnjeg druženja razgovarali su o smislu stvaralaštva, književnosti i umjetnosti, kao i o njenom dvanaestom romanu Anđeo čuvar koji je doživio do sada šest izdanja. 

„Ja se među knjigama osjećam fantastično kao i junaci svih mojih romana. Svi moji likovi se uvijek vrzmaju oko nekih biblioteka, oko nekih knjiga, u potrazi za rečenicom koja će im dati smisao, a ponekad moji junci i sami postaju pisci. Zato ja mislim da je knjiga najkreativniji i najdjelotvorniji način da popravimo svoje živote“, rekla je Mirjana Bobić Mojsilović.

Kazala je da radi da bi zabavila sebe i ima novu maksimu svog života: stvarnost je nedovoljna. 

"Faktografija života je ista za sve ljude: rođenje, škola, posao, brak, penzija, smrt. Kome je to dovoljno – u redu. Meni nije. Knjige nam pomažu da poboljšamo sopstvenu maštu da dopišemo i doradimo onoga čega nema“, kazala je Bobić Mojsilović.

"Pišem romane, pišem za pozorište, slikam. Kad me pitaju zašto sve  to radim, imam samo jedan odgovor: Skupo mi je da plaćam psihoanalitičara“, piručila je beogradska spisateljica i slikarka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније