Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

19. 06. 2013. 21:01 >> 21:32

VANZEMALJSKA UMJETNOST

SFRJ spomenici i dalje izazivaju pažnju

Fotografije spomenika nastalih širom regiona tokom postojanja bivše Jugoslavije od 12. juna izloženi su u jednoj londonskoj galeriji, izazivajući veliku pažnju birtanske javnosti.

“’Breese Little’ sa zadovoljstvom predstavlja prvu samostalnu izložbu Jana Kempenaersa u Londonu. Postavka će obuhvatiti radove iz Kempenaersove fotografske studije arhitekture i ostrva, sa akcentom na njegovu proslavljenu seriju ‘Spomenik’ koja predstavlja spomenike nastale širom Blakana u bivšoj Jugoslaviji, tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka”, navodi se u saopštenju galerije “Breese Little”.

Svječano otvaranje izložbe upriličeno je 11. juna, a već sljedećeg dana brojni posjetioci pohrlili su da vide futurističke spomenike nastale sredinom prošlog vijeka.

“Teško je opisati, ali odmah možete da osjetite da se na tim mjestima desilo nešto važno. Želio sam da napravim jedinstvene, ultimativne slike, hvatajući atmosferu tih mjesta i objekata”, objašnjava Kempenaers za magazin “Port”.

“Ipak, nikada nijesam imao namjeru da postanem dokumenatrni fotograf, jer bih tada fotografisao na stotine spomenika od kojih neki ne bi bili meni važni. Ali nijesam zainteresovan za takav rad”, dodao je Kempenares.

O fotografijama neobičnih spomenika početkom sedmice pisao je i britanski “Guardian” koji je na svojoj internet stranici objavio foto-vodič kroz Kempenaersov rad i jugoslovenske spomenike. Britanski list piše da je riječ o spomenicima nastalim u znak sjećanja na Drugi svjetski rat, ali da neodovljivo liče na vanzemaljsku umjetnost.

“Podignuti u mirnim predjelima usred nedođije, spomenici izgledaju kao zaostavštine vanzemaljaca, kao neobični krugovi ili detalji sa omota nekog od albuma Pink Floyda”, piše Džošua Sjurtis u okviru svog bloga na sajtu “Guardiana”.

Međutim, kako primjećuje Sjurtis, Balkanci danas ne mare mnogo za svoje nasljeđe, a fotograf Kempenaers jedan je od rijetkih koji još uvijek vodi računa o uslikanim spomenicima.

“Neko je u jednom hrvatskom časopisu napisao kako dolazi ludi momak iz Evrope da fotografiše dokaze naše zaboravljene prošlosti... i da sam veoma, veoma čudan”, izjavio je Kempenaers.

Ovaj fotograf diplomirao je na odsjeku za film i fotografiju Akademije umjetnosti u Gentu, gdje je 2012. završio i postdiplomske studije. Više informacija o njegovom radu, kao i fotografije jugoslovenskih spomenika, možete pronaći ovdje. Izložba njegovih radova u londonskoj galeriji "Breese Little" biće otvorena do 13. jula.

(B92)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније