Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

21. 06. 2013. 12:39   >>  18:15

SJUTRA U BUDVI

"Kiši li neprekidno nad Kotorom?"

Sjutra veče, na Trgu pjesnika u Budvi, nastavlja se književni program 27. festivala “Grad teatar”. Autorsko veče na Trgu će imati autorka Lidija Vukčević, koja će predstaviti svoj roman “Kiši li neprekidno nad Kotorom?”.

 

Lidija Vukčević je diplomirala 1977. (jugoslavistiku i filozofiju), magistrirala 1985. i doktorirala 1995. iz područja humanističkih i društvenih nauka na Katedri srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Stipendistkinja Andrićeve zadužbine 1983/84. 

Od 1983. do 1987. lektorica je za hrvatski i srpski jezik, književnosti i kulturu na Državnom sveučilištu u Milanu. Savjetnica je za slovensku poeziju milanskom izdavaču „Jacca-book“. Od 200l. do 2004. lektorica je za hrvatski, srpski i bošnjački jezik, književnosti i kulturu na Univerzitetu “Stendal” u Grenoblu. Od 1983. objavljuje naučne radove, književnu kritiku, prijevode i eseje.

Radovi  su pisani s kritičkog, komparativnog, filološkog, filozofskog ili istorijskog aspekta iz područja književnosti, jezika, metodike, filozofije, slikarstva, muzike. Liriku i esejističko-filozofsku prozu objavljuje kontinuirano od 1992. Objavila je preko stotinu eseja i poetskih ciklusa u domaćim i inostranim časopisima. Održala je nekoliko desetina javnih predavanja i predstavljanja, u zemlji i inostranstvu. Uvrštena je u pet antologija hrvatske i srpske poezije i jednu zbirku ženske proze na makedonskom jeziku, Crnogorsku enciklopediju DANU, Hrvatsku književnu enciklopediju. Prevedeni su i objavljeni književni radovi na italijanski, francuski, njemački, slovenački, makedonski jezik.

Recenzent romana, poznati hrvatski književni kritičar Velimir Visković, u svom tekstu navodi: “Svojim novim romanom Lidija Vukčević nam se predstavlja i u odnosu na svoju literarnost i u odnosu na suvremenu proznu produkciju, u duhu jedne sasvim nove ne: feminističke, nego, rekli bismo, vrlo feminilne narativnosti, koju je prilično teško žanrovski uokviriti. Ponajprije se čini da je na djelu konceptualnost oblikovana kao 'roman o romanu' što se predstavlja i kao dijalog o istrošenoj romanesknoj formi i njena moguća uspostava, sve u dosluhu sa senzibilnim čitateljem.“

Hrvatski akademik Zvonimir Mrkonjić ističe: „... kada dočitamo njenu neobičnu romanesknu topiku možda uvidimo da je Lidija Vukčević množinom svojih osjetljivih koliko i oštroumnih opažanja zapravo ponudila krhotine, pokušaj da se ono decentrirano osovi, a puzzle jednog atomiziranog obiteljskog romana pretvori u supstancijalno, preferirajući radije da te krhotine blistaju kao savršeni trenuci osvijetljeni rasvjetom pripovjednog umijeća u dragocjenom prozno-prozaičnom slijedu.U kontekstu naše suvremene proze, posebice one ne-fikcijske roman Kiši li neprestano nad Kotorom? Lidije Vukčević izdvaja se rijetkom istančanošću pripovjedačkog umijeća, ustrajnog u postizavanju svog cilja, koje se poziva na najbolje stranice klasika proze, Andrića, Desnice, Kaleba, Marinkovića.“

Sa Lidijom Vukčević na Trgu razgovara Velimir Visković, hrvatski kritičar, urednik i naučni savjetnik.

                                                                               ***

Zbog bolesti glumca otkazana je predstava „Kauboji“, koja je trebalo da otvori ciklus gostovanja predstava zagrebačkog teatra „Exit“ 22. i 23. juna. Gostovanje ovog pozorišta započeće izvođenjem predstave „Plemena“ koja je na programu 27. festivala „Grad teatar“ 24. juna.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније