Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

05. 06. 2017. 23:01 >> 22:35

ZAVIČAJNE STAZE-BIHOR

Na konkurs stigle 43 priče

Stručni žiri , Festivala priče "Zavičajne staze - Bihor 2017" ima ozbiljan zadatak da među 43 rukopisa koji su ispunili uslove Konkursa odabere priče za nagrade, saopštili su organizatori.


Konkursom koji je bio otvoren od početka febrara do 21. maja tražena je priča inspirisanea Bihorom, koja se, uz sve književno-umjetničke kvalitete , na svoj način dotiče i bihorskog podneblja, ili ti ideje zavičaja kao izvorišta i utočišta.

“Uvažavajući datum slanja poruke utisnut na poštanskom žigu , Komisija Centra za kulturu -Bihor konstatovala je da su 43 rada pod šifrom zadovoljila propozicije nazanačene Konkursom i da se dostavile članovima žirija na odlučivanje”, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Upravnog odbora NVO Centra za kulturu Bihor, Semir Škrijelj, kazao je da je zadovoljstvo konstatovati da i ove godine, po oznakama na kovertama, rukopisi stigli iz raznih krajeva , od Švedske i Luksemburga do Turske , Srbije, Bosne i Hercegovine i naravno Crne Gore.

Priče ocjenjiuje žiri ,u sastavu : profesor Hasnija Tuna Muratagić, Nada Bukilić i Rasim Ćelahmetović.

“Cilj Festivala, koji već šestu godinu izaziva pažnju stvaraoca u regionu , jeste, da podstakne mlade i iskusne pisce da pišu motivisani Bihorm i Bihorcima u domovini i svijetu ili zavičajem kao stalnom enigmom u duši čovjeka”, rekao je Škrijelj.

Književna nagrada Zavičajne staze . dodjeljuje se za neobjavljenu kratku priču inspirisanu Bihorom. Tri najuspjelije priče po ocjeni stručnog žirija,  biće nagrađene plaketom Festivala, novčanim iznosom za prvu nagradu 400 eura, drugu 300 i treću 200 eura.

Radovi su pod šifrom a odluka žirija biće saopštena početkom avgusta , tokom Festivala koji tradicionalno počinje paljenjem lila- (prirodne baklje od kore drveta) julskog plamena koji najavljuje ljeto.

Nagrađeni i odabarani radovi biće štampani u zborniku Festivala, koji je podržao Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori, naveli su organizatori.

Škrijelj je podsjetio da su prethodne zbirke priča "Buđenje Bihora"  , "Bihorski bluz"i „Obale Bihora“ ,"Bihorska enigma"i "Bihorske đemije" osvojile su zavidnu pažnju čitalaca i stručne kritike.

U zbirci sa prošlogodišnjeg festivala objavljeno je 30 priča i toliko autora, besjede kod Ćamilove česme akademika Sretena Perovića i književnika Hadžema Hajdarevića, a recenzentkinja knjige Blaga Žurić je pored ostalog konstatovala:

"Bihorske đemije su priče o ljudima i njihovim sudbinama. Kao da se nastavljaju jedna na drugu, uvode čitaoca iz događaja u događaj, iz opisa u opis, od sunčanih padina i plodnih šljivika do „tamnih oblasti svijesti" - pohlepe, zavisti, ljubomore, zla koje uništava ljudskost.

Svaka priča ima svoju motivsku građu karakterističnu po neopterećujućem naboju, značenjima što se slojevito otvaraju i pulsiraju do iznenadnog raspleta. 

Pripovijedanje podsjeća na istočnjačke priče iz hiljadu i jedne noći, a njihovi autori drže pažnju i radoznalost čitaoca od prve do posljednje stranice ove zbirke".

Deseti Festival priče "Zavičajne staze -Bihor 2017", biće održan od 12. jula do 10. avgusta u Petnjici i Šipovicama , pod naslovom "Magija ženskog pisma", da se istaknu vijednost nastale kroz domaću radinost , i često neprimjetni suptilni uticaj naših nana, majki ,sestara, žena u najljepšem kontekstu.

“Skrivena porodičnim i drugim aurama žena je vjekovima stvarala, čuvala i njegovala onuaj finiji dio nasljeđa svake kuće, naselja i Naroda, oplemenjujući svojom imaginaciom ogromnu seharu bošnjačke tradicije i kulture. I sve do sredine prošlog vjeka njeno autorstvo u književnom, muzičkom, likovnom izrazu i domaćoj radinosti, pripisivano je narodnom stvaralaštvu. Nije joj dato da bude ispred, da javno pokaže talenat i umijeće. Muškarci su dominirali a one su ih inspirisale za književno oblikovanje izuzetnih ženskih likova, junakinja koje su svojim vezom, šaputanjem, naraciom il tihanom pjesmom ostavljale dubok trag u svijesti generacija”, naveli su organizatori.

Svjedoci smo pak, kako su dodali, da je taj odnos unazad pola vijeka značajno promijenjen u svijetu , Crnoj Gori pa i Bihoru. Sve češće prepoznajemo,divimo se djelima umjetnica koje svojom magijom ženskog rukopisa oplemenjuju kulturnu baštinu i savremeno poimanje kulture.

“U želji da im pružimo zasluženu podršku, Festival će ovog ljeta posebnu pažnju posvetiti ženskom stvaralaštvu kroz organizaciju rasprave za okruglim stolom, promociju knjiga, izložbu slika , pozorišnh predstava i drugih programa posvećenih ženi”, naveo je Škrijelj.

U saradni sa ustanovama Opštine Petnjica i drugim nevladinim organizacijama, Deseti Festival priče -Zavičajne staze će činiti sutštinski začin „Bihorskog kulturnog ljeta“ koje je prvi put zajednički organizovano 2014. godine.

“Za ovo ljeto pripremamo i neka iznenađujuća gostovanja istaknutih stvaraoca”, naveo je Škrijelj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније