Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

13. 06. 2017. 13:32   >>  13:05

U BIJELOM POLJU

Počeo 47. Festival dramskih amatera CG

Predstavom "Da li je to bila ševa?" u režiji Gorana Bjelanovića sinoć je u Bijelom Polju počeo 47. Festival dramskih amatera Crne Gore.

Festival je otvorio glumac sarajevskog Narodnog pozorišta Muamer Kasumović koga je sa značajem dramskog materizma upoznao njegov, Kako je kazao, mentor i glumačka legenda Mustafa Nadarević.

Postavljanjem djela Efraima Kišona "Da li je to bila ševa" Bjelanović je ušao u svijet Romea i Julije, nekoliko vjekova nakon što su na Šekspirovim stranicama zakoračili u nedokučive prostore vječnosti.

Radikalnom destrukcijom teksta uz dopisivanje likova: Duha Romeovog Oca, Romeove Tašte, Ribara Đovanota i potpunom promjenom karaktera Dojilje, reditelj je nastojao da stvori jedan šarenoliki svijet uvjerljivih i upečatljivih likova.

"Vječitost kultnih ljubavnika iz Verone, omogućila je reditelju da se poigra sa nepuštanjem "svetog trojstva" jedinstva mjesta vremena i radnje ne bi li na taj način potpomogao predstavi da "diše" i da se obnavlja pred očima publike stvarajući zavodljivu iluziju dešavanja u sadašnjosti", kazao je Bjelanović.

Raskošna scenografija, kostim koji je i sam po sebi predstava, nadahnuta autorska muzika a nada sve glumačka ekipa dokazano dorasla i najizazovnijim pozorišnim zadacima, predstavljaju više nego očiglednu argumentaciju da je stvorena predstava u kojoj će publika istinski uživati.

Prve večeri festivala izveden je i komad "Bez oblika" po tekstovima pop-rok grupe "Van Gog" od strane glumaca Pozorišne radionice "Dodest" KIC-a "Budo Tomović" iz Podgorice.

Otvaranju festivala prethodila je izložba slika akademske slikarke iz Novog Pazara Paše Gicić. Tema izložbe bila je: "Nacionalni motiv aboridžinskom tehnikom slikanja kroz portret".


"Naime, portret kao motiv u radovima Paše Gicić neiscrpni izvor iz kojeg mogu poteći ideje u raznim pravcima, raznim likovnim sredstvima (pa i tehnikom slikanja drevnih aboridžina), uz pomoć svega onoga što čini umjetničko biće i podstiče njegovu kreativnu energiju", napisao je poznati likovni staralac Aldemir Ibrahimović čiji je teks pročitao bjelopoljski glumac Isko Mulabegović.

Festival se nastavlja večeras predstavama "Klinč" Centra za kulturu iz Danilovgrada i "Profesionalac" Akordovog teatra za mlade iz Nikšića.


Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније