Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

25. 06. 2013. 09:03 >> 09:11

UMJETNIČKE INSTALACIJE

Kad sjećanja postanu portreti

U dosadašnjem radu umjetnik Levi van Veluv bavio se istraživanjem autoportreta intervencijama na sopstvenom tijelu, u kojima upotrebom različitih materijala, tekstura, boja i svjetla, apstrakcijom predstavlja izraz lica. Sada je otišao i korak dalje.

 

U seriji "Lendskejps" (Landscapes), primjera radi, umjetnik lice tretira kao pejzaž, u seriji "Prirodni transferi" (Natural Transfers) na lice aplikuje kosu, a u seriji "Furnir" (Veneer), drvene elemente uzorcima poput mozaika. Tehnike koje koristi su fotografija i video i to bez digitalne manipulacije.

"Landscapes"

U svojoj posljednjoj seriji ˝Porijeklo početka" (Origin of the Beginning), Levi van Veluv odlazi korak dalje u istraživanju autoportreta ne samo u smislu forme nego i sadržaja, i nizom instalacija, fotografija i videa portretiše sjećanje na djetinjstvo, ponovo stvarajući određene prostore, ambijente i emotivna stanja koja je u njima doživio. Serija se sastoji od tri ˝sobe˝ koje su sagrađene u stvarnoj veličini (420cm x 250cm x 250cm) i prekrivene s više od 30 000 drvenih kocki, kugli odnosno letvica.

"Origin of the Beginning"

U prvoj sobi portretisan je sto, stona lampa, polica za knjige, u drugoj ogromni kavez za hrčka, a u trećoj krevet i umjetnikova dječačka soba u kojoj je u usamljenosti proveo mnoge sate u od 8 do 14 godina. Svi ti objekti, uključujući podove, zidove, stropove i samog umjetnika prekriveni su hiljadama kocki, kuglica, i letvica.

"Origin of the Beginning"

Isti pristup portretisanju sjećanja van Veluv primjenjuje u svojoj posljednjoj instalaciji˝Porodica" (Family), u kojoj tjeskoba ovog puta nije individualna nego je rezultat emotivnih odnosa u grupi. Instalacija portretiše grupu od petero ljudi, umjetnikovu porodicu, koja sjedi za stolom. Na prvi pogled mirna situacija gledanjem otkriva potisnute napetosti i emocije koje lebde nad umjetnikovom porodicom, koja u neugodnoj tišini, odvojenosti i usamljenosti sjedi za stolom, a beskrajno ponavljanje drvenih blokova odražava nastojanje umjetnika da zadobije kontrolu nad svojim mjestom u porodičnoj strukturi.

"Family"

Levi van Veluv u septembru ove godine, izdaje knjigu pod istim nazivom ˝Origin of the Begining˝, sa svim radovima iz serije koja kroz nastavak istraživanja formalnog pristupa autoportretu progovara o opsesivnim pokušajima za uzimanjem kontrole nad vlastitim životom i svakodnvenoj borbi za regulacijom haosa. (pogledaj.to)

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније