Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

25. 06. 2013. 09:34 >> 09:36

KULTNI PISAC

Preminuo Ričard Mateson

Slavni pisac Ričard Mateson, najpoznatiji po romanu "Ja sam legenda" iz 1954, preminuo je u 88. godini, saopštilo je Američko udruženje pisaca.

 

Udruženje pisaca, čiji je Metison bio član, nije saopštilo uzrok smrti niti kada je preminuo. 

Mateson je bio inspiracija mnogim značajnim autorima horora i naučne fantastike u drugoj polovini 20. i na početku 21. vijeka, a među njima su i Stiven King i Stiven Spilberg, za čiji je prvi film "Duel" (1971) Mateson pisao scenario. 

"Njegova originalna i ironična mašta stvorila je neke od najbitnijih djela naučne fantastike, a meni je omogućila da se probijem. Njegove epizode "Zone sumraka" su moji favoriti, nedavno smo ponovo sarađivali. On je za mene u istoj kategoriji kao i Rej Bredberi i Isak Asimov", rekao je Spilberg. 

Mateson je zaslužan i za kultnu epizodu "Zone sumraka" "Noćna mora na 20.000 stopa" sa Vilijamom Šatnerom u glavnoj ulozi. 

U toj epizodi rađenoj po Matesonovoj kratkoj priči snimljena je čuvena scena sa gremlinom koji viri kroz prozor sjedeći na avionskom krilu, koja je u narednih pet decenija omaž imala u bezbroj ostvarenja - od filmova, knjiga i serija (Treći kamen od sunca i drugi), preko stripova (Marti Misterija i drugi) i muzike, pa do crtanih filmova (od Duška Dugouška, preko Futurame, pa do Džonija Brava). 

Tokom sedam decenija karijere zaslužan je za više od 80 filmskih i televizijskih ostvarenja, a osim "Zone sumraka", pisao je i za "Zvjezdane staze". 

Roman "Ja sam legenda" je više puta adaptiran za veliko platno - počevši od "Posljednjeg čovjeka na zemlji" sa Vinsentom Prajsom iz 1964, preko "Omega man" sa Čarltonom Hestonom iz 1971, pa do blokbastera "Ja sam legenda" sa Vilom Smitom iz 2007.

Adaptirana su i njegova djela "Čovjek koji se smanjuje" (The Shrinking Man) i "Dok budan sanjam" (What Dreams May Come). 

Četvorostruki je dobitnik priznanja "World Fantasy Award", kao i nagrade "Brem Stoker" za najbolju zbirku horor priča, medju kojima je i roman "Ja sam legenda". 

Inače, Mateson je za sebe govorio da je uvjek djela započinjao najjednostavnijim idejama. 

Metison, koji je rodjen u Nju Džersiju od roditelja norveških imigranata, odrastao je u Bruklinu. Učestvovao je u Drugom svjetskom ratu poslije kog je diplomirao žurnalistiku na Univerzitetu Misuri, da bi se 1951. preselio u Kaliforniju. 

Prvu naučnofantastičnu pripovjetku, "Rodjen od čovjeka i žene", objavio je u "The Magazine of Fantasy and Science Fiction" 1950. 

"Pisao sam roman "Ja sam legenda" nakon što sam vidio "Drakulu". Pomislio sam da je to baš strašno, ali da bi strašnije bilo kada bi cio svijet bili vampiri", rekao je Mateson jednom prilikom. (b92)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније