Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

25. 06. 2013. 14:38 >> 14:39

ČUDESNI ARHITEKTA

161 godina od rođenja Gaudija

Čovjek koji je svojevremeno napravio pravu revoluciju u arhitekturi, Antonio Gaudi rođen je na današnji dan prije 161 godinu. "Najluđe" djelo koje je projektovao, nikada nije sagrađeno.

 

Iako su njegova čuvena djela "Sagrada Familia" (još nezavršena), "Park Guelj" i brojne druge građevine u Španiji i svijetu poznate velikom broju ljudi, manji broj njih zna da je planirao da napravi nevjerovatnu atrakciju u Njujorku. 

Naime, početkom 20. vijeka, kada su Astori, Rokfeleri i drugi bogataši u Americi bili zauzeti izgradnjom Njujorka u Bozar stilu, dva nepoznata biznismena željela su da sagrade nešto drugačije. 

Otputovali su u Španiju i sreli se sa Gaudijem, čija katalonska modernistička arhitektura nije mogla da se poredi ni s jednom građevinom u Americi. 

Gaudi je predložio plan za "Grand Hotel Attraction", strukturu koja podsjeća na zamak sa kupastim tornjevima visokim 335 metara. 

To je trebalo da bude neka vrsta igraonice u centru grada namijenjena eliti, s luksuznim sobama, restoranima na šest spratova, ogromnim pozorištem i konferencijskom salom, brojnim galerijama i 119 metara visokom galerijom. 

Na vrhu bi se nalazila sfera u koju bi moglo da stane 30 ljudi i posmatra grad sa visine. Da je bila izgrađena, bila bi to najviša zgrada u Americi. 

Mnogi, međutim, vjeruju da je futuristički hotel bio nerealističan „zalogaj“ za to vrijeme. Ipak, nejasno je zašto nikada nije izgrađen. 

Prema jednoj priči, Gaudi se razbolio 1909. i zato otkazao projekat, dok je prema drugoj, čuveni arhitekta, inače komunista, bio u ideološkom neslaganju sa biznismenima koji su htjeli da prave zgradu namijenjenu isključivo bogatim ljudima. 

Zanimljivo je da je grupa španskih arhitekata 2003. planove hotela predala na konkurs za izgradnju novog "Svjetskog trgovinskog centra" i da su zgrade koje podsjećaju na Gaudijev projekat prikazane u naučno fantastičnoj seriji „Fringe“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније