Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

07. 07. 2017. 10:50 >> 10:22

ZAVIČAJNE STAZE BIHOR 2017

Predstavljen književni opus Isnama Taljića

U okviru Desetog festivala priče "Zavičajne staze Bihor 2017" sinoć je u petnjičkom Centru za kulturu priređen književni opus Isnama Taljića iz Vlasenice, nekadašnjeg novinara i urednika "Oslobođenja" i autora 22 objavljene knjige.

Objavio je 12 romana što je najveći romaneskni opus u Bosni i Hercegovini: "Roman o Srebrenici" i "Sultan Fatih" su među njegovim najznačajnijim djelima o kojima su sinoć govorili Safet Hadrović Vrbički, Nusret Hodžić i Mirsad Rastoder.

Taljićeva djela uvrštena su u antologiju nove svjetske priče "Kuala Lumpur Litery Festivala", 2004. Ima status istaknutog umjetnika. Živi u Sarajevu kao profesionalni pisac.

Roman o Srebrenici je koliko realna, još više potresna drama, vjerodostojno prezentovanje kroz kazivanje neposrednog učesnika i svjedoka tragedije bošnjačkog naroda, koji u romanu nosi ime Merdžan Đozić, potomka viševjekovne ulemske porodice Đozo, koji u romanu doima kao sinonim Bošnjaka,čuvara nacionalnog imena, islamske vjere i bošnjačke tradicije, što neposredno svjedoče činjenice, kazao je Safet Hadrović Vrbički govoreći o Taljićevom djelu.

"Samo rijetki u vremenu i pred vremenom, od Boga odabrani pisci, koji imaju bogato životno iskustvo i valjano saznaje o vrijedostima koje životu daju smisao; samo oni imaju snage da se usude, da prihvate izazov, da u formi romana obrade tako iskreno,tako tešku temu koja se odnosi na jedan događaj koji se odlikuje neizmjernim zlom, a koji je od strane civilizovanog svijeta decidno označen imenom genocid", istakao je Hadrović.

Talić je kazao da je njegovo poznavanje događaja u vezi sa zločinom u Srebrenici u kojem je proveo značajan dio života bila dovoljna motivacija i, kako je rekao, obaveza da napiše roman o Srebrenici.

"Bio sam upoznat sa svom količinom tragedije za koju je svijet tek kasnije saznao a koju sam pretočio u roman 1996. godine. Sada po prvi put u Crnoj Gori prestavljam moje svjedočenje o tim događajima ito pet dana prije obilježanja godišnjice u srebreničkim Potočarima", istakao je Talić.


Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније