Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

07. 08. 2017. 13:44 >> 13:41

31. FESTIVAL U HN

MFF: Gran pri filmu "Glory"

Gran pri 31. Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro Film Festival, Velika zlatna mimoza, kao i Zlatna mimoza za najbolji scenario, pripala je filmu "Glory" u režiji Kristine Grozeve i Petra Valčanova.

To je odlučio žiri na čijem je čelu bio Milčo Mančevski, a članovi su bili Nataša Ninković, Ines Tanović, Zrinko Ogresta i Ivan Salatić.

"Žiri dodjeljuje Grand prix – Veliku zlatnu mimozu i Zlatnu mimozu za scenario filmu "Glory", koji nam poklanja tragikomiču priču sa izuzetnom posvećenošću detaljima i sa najvećom empatijom za svoje likove, dok nas u isto vrijeme konstantno iznenađuje preokretima u priči“, navodi se u obrazloženju žirija.

Zlatna mimoza za režiju dodjeljuje se rediteljki Hani Jušić za film "Ne gledaj mi u pijat" za suverenu i suptilnu orkestraciju svih stvaralačkih sastavnica ovog dirljivog filma.

Žiri je Zlatnu mimozu za najbolju mušku ulogu dodijelio glumačkom ansamblu filma "Muškarci ne plaču" - Ermin Bravo, Borisu Isakoviću, Leonu Lučevu, Emiru Hadžihafisbegoviću i Borisu Leru za ubjedljiv i snažan prikaz psiholoških trauma izazvanih ratom devedesetih godina na Balkanu.

Zlatnu mimozu za najbolju žensku ulogu žiri zvanične takmičarske selekcije dodjeljuje Margiti Goshevoj za ulogu u filmu "Glory" za slojevito i uvjerljivo kreiranje lika mlade žene u kontrastima tranzicijskog društva, rastrzanog tradicionalnim vrijednostima i sveopštom korupcijom i javnim nemoralom.

Zlatnu mimozu za kameru žiri dodjeljuje grčkom filmu "Toplotni udar", kako je naveo, za uspješno dočaravanje atmosfere malog grčkog ostrva, vrelog ljeta, te za jak sugestivan način vizualizacije psihološkog stanja glavnog lika.

Na sjednici zvaničnog žirija Kino orjen 31. Filmskog Festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festival, žiri u sastavu: Đorđe Milosavljević – predsjednik žirija i članovi žirija Sunčica Unevska i Stefan Bošković odlučio je da Nagrada "Živko Nikolić" za najbolji film pripadne reditelju Neviju Marasoviću za film "Goran".

"Film 'Goran' je po ocjeni žirija rijedak i poseban u kinematografijama regiona. On smjelo zaobilazi ustaljeni istorijski – politički – ideološki okvir u kome nastaju ovdašnji filmovi, te pravi hrabar žanrovsko/stilski iskorak, ukazujući na pravac u kojem bi u budućnosti mogli da nastanu neki novi, svježi i drugačiji filmovi sa ovih prostora“, navodi se u obrazloženju žirija.

Žiri selekcije dokumentarnog filma koji čine Ioannis Pothos – predsjednik i članovi Stefan Malešević i Gojko Berkuljan donio je sledeće odluke: Grand prix – Zlatna mimoza dodjeljuje se najmlađoj rediteljki u selekciji, Zofiji Kovalevskoj, za film "Bliske veze" koji svojim suptilnim pristupom i svedenim filmskim jezikom nudi topao i sveobuhvatan prikaz ljudskih odnosa bez nametanja emocija.
Nagrada žirija dokumentarne selekcije Filmskog Festivala Herceg Novi za 2017. godinu dodjeljuje se Luki Popadiću, za inovativan portret života i rada pjevača tradicionalne muzike u filmu"Ringišpil", kroz smjelo kadriranje, izuzetnu montažu i iskren odnos prema svojim protagonistima, koji ne upada u zamku romantizacije, tipičnu za datu temu.

Specijalno priznanje dokumentarne selekcije Filmskog Festivala Herceg Novi za 2017. godinu dodjeljuje se filmu Granice, Damjana Kozolea, za drugačiji pogled na fenomen imigrantske krize, koji izbjegava eksplicitnost i pretjerano dramatizovanje praveći jednostavnu, efektivnu, nenametljivu filmsku postavku, dopuštajući publici da sama promisli dok doživljava delić fizičke patnje kroz koju su ovi ljudi prošli.

Žiri selekcije Studentskog filma u sastavu Nataša Damnjanović – predsjednica žirija i članice Tina Šmalcelj i Dragana Baćović odlučio je da Zlatnu mimozu za najbolji studentski film dodijeli filmu "Anna", u režiji Or Sinai.

"Za spretnu upotrebu svih elemenata filmskog izraza pri kreiranju skladne i nadasve istinite priče o jednoj ženi i njenim potrebama, Zlatnu mimozu za najbolji studentski film žiri je odlučio dodijeliti izraelskoj rediteljki Or Sinai za film 'Anna'“, stoji u obrazloženju žirija.

Specijalno priznanje žirija dodjeljuje se filmu "Nebož" u režiji Juša Premova.

"Za poseban estetski ugođaj, atmosferu i korišćenje nekarakterističnih, naučnofantastičnih elemenata u prikazivanju emocija mladih žena, tokom jednog od ključnih momenata njihovih života, Nagradu žirija dodeljujemo slovenačkom reditelju Jušu Premovom za film 'Nebo'“.

Takođe, Specijalno priznanje dodjeljuje se filmu "Žeđ" u režiji Nikole Vučinića. "Za rediteljski potencijal koji je vidljiv kroz cijeli film i vještu primjenu minimalističke estetike u priči koja se istovremeno bavi tragičnom situacijom jedne porodice i okrutnom okolinom u kojoj oni prebivaju, žiri je odlučio Special Mention dodijeliti crnogorskom reditelju Nikoli Vučiniću za film 'Žeđ'“, navodi se u obrazloženju.

Feodora - Nagrada Federacije filmskih kritičara Evrope i mediteranskih zemalja, pripala je filmu "Slava", odlučio je žiri: Zlatko Vidačković, Dubravka Lakić i Vuk Perović.

"Autori inspirirani stvarnim događajima vješto i uvjerljivo realistično kroz prizmu crnog humora, uz upecatljiva glumačka ostvarenja, daju uznemirujuću sliku odnosa pojedinca i društva opterecenog korupcijom. 'Slava' je film o sumornoj današnjici u kojoj pošten čovjek uvjerljivo gubi bitku sa nemanima okruženja zaraženog bolestima tranzicije“, navodi se u obrazloženju žirija.

Nagradu za ukupan doprinos afirmaciji Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro Film festival "Milan Žmukić" dobio je glumac i producent Milutin Mima Karadžić, a Nagrada publike pripala je filmu "Biser Bojane" u režiji Milana Karadžića. Film je od publike dobio ocjenu 4,76.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније