Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: O.Z. ]

10. 08. 2017. 20:30 >> 20:02

GOST HSF-a

Jedan od najznačajnijih strip pedagoga u HN

Na Hercegnovskom strip festivalu (HSF), koji se ove godine održava od 1. do 9. septembra na više lokacija u Herceg Novom, jedan od deset ovogodišnjih specijalnih gostiju biće Valerio Held, jedan od najuticajnijih i najtraženijih strip pedagoga italijanskog stripa, koji nerijetko drži radionice za najmlađe stripofile i crtače širom Evrope.

Held je rođen u Veneciji 8. avgusta 1958. godine, a nakon završetka Umjetničke Akademije u Veneciji počinje svoju aktivnost kao crtač u stidiju Lućana Gata (Luciano Gatto) kojeg smatra i svojim umejtničkim ocem, jer je ustvari pod njegovim pokroviteljstvom počeo crtati svoje prve stripove. Od 1984. do 1986. objavljuje petnaest priča “Fix und Foxi”, za njemačkog izdavača Eriha Pabela (Erich Pabel). Potom svoju kreativnost Valerio Held stavlja na raspolaganju Dizniju (Disney) i to radeći cijeli niz dobrih priča Mikija Mausa, Mini i družina, ali i u serijalu Diznijevog superheroja Paperinik. Held je bio saradnik, između ostalog, i za RCS, Motta enciklopedija, Juvenilia, Haribo, Tratto servizi per l’Arte, Gardaland, Mondadori, pa i za mjesečnik Prezzemolo. Zajedno sa scenaristom Brunom Conćinom (Bruno Concina), stvorio je porodicu "Duckis", strip koji je u 5 serija i 10 samostalnih epizodnih priča objavljivan u italijanskom nedjeljniku "Topolino" (Mikijev almanah za italijansko tržište). Valerio Held je učestvovao i u izradi knjige "Posljednja balada" (L’ultima ballata) koja je posvećena jednom od najvećih umjetnika devete umjetnosti Hugu Pratu (Hugo Pratt), tvorcu Korta Maltezea.

Valerio Held će se u vođenju radionica i masterklasova pridružiti sada stalnim gostima HSF-a, pedagozima Tihomiru Tikulinu iz Zagreba i Vladimiru Vesoviću iz Beograda. Pored njih gosti Herceg Novog i strip festivala su i sjajni strip teoretičari i autori: Marko Stojanović, Emir Pašanović, Pavle Zelić, Iztok Sitar, Renato Vladimir – Renky, Luka Cakić, Milorad Vicanović – Maza, Stevan Subić, Krešimir Biuk, Ivan Šainović, Siniša Banović, Aleksa Gajić, Milica Mastelica, Dragana Kuprešanin, Bora Grbić.

Uz Valerija Helda i ranije predstavljenih R.M. Geru, Rožera Ibanjeza, Tonija Fejzulu, Gorana Sudžuku i Maurizzia di Vincenza preostala su još četiri velika strip autora koji su među specijalnim gostima a čija će imena organizatori otkriti u narednim danima.

Status jednog od najboljih regionalnih strip festivala i imidž svima omiljene manifestacije posvećene devetoj umjetnosti, HSF je stekao okupljajući najveće evropske zvijezde iz svijeta stripa, ali i unapređivanjem strip-radionica i predavanja. Iskorak u tom smislu u ovogodišnjem izdanju HSF-a je i uspostavljanje saradnje sa hercegnovskim i tivatskim osnovnim školama, kao i sa školama crtanja iz Bara i Nikšića. Hercegnovski strip festival je uvijek potencirao rad sa najmlađim strip fanovima i crtačima, ali je ove godine taj segment obogaćen organizovanjem radionica na više lokacija – prostorije kluba KINO na trgu Nikole Đurkovića, terasa kafe bara Paluba na Škveru, naselje Green village Klinci na Luštici i beach bar Peoples na Milašinovića plaži na Toploj.

Dovođenjem Valeria Helda, italijanskog majstora stripa i pedagoga evropskog nivoa, HSF je ponovo napravio iskorak i ponovo dodatno podigao ljestvicu u organizacionom i programskom smislu i ponovo sa vrhunskim gostima obezbjedio izuzetno bogat program ispunjen izložbama, radionicama, predavanjima, besplatnim crtanjem za fanove, žurkama i berzom stripova.

(Izvor: Radio Jadran)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније