Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

28. 06. 2013. 18:15 >> 18:15

UMJETNICI IZ 17 ZEMALJA

Tačka okupljanja – sjever Crne Gore

Raskošna ljepota Bjelasice, Prokletija, te prelijepe boje Bistrice,Tare i Biogradske gore, od ponedjeljka, 1.jula će se pretočiti na slikarska platna. Tada počinje deveta internacionalna likovna kolonija” Tačka okupljanja“ koja će se održati na više lokacija u četiri opštine na sjeveru.

Okupiće slikare i druge umjetnike iz Koreje, Meksika, Etiopije, Španije, Egipta, Slovačke, Italije, Poljske, Danske, Francuske, Bugarske, Mađarske, Njemačke, BiH, Slovenije, Srbije i Crne Gore.

Memorandum o saradnji na ovom projektu potpisale su opštine: Kolašin, Berane, Mojkovac i Bijelo Polje.

Programom „Gathering point” (Tačka okupljanja), predviđeno je učešće više od 70 vizuelnih umjetnika iz cijelog svijeta. Pored slikara, vajara, grafičara, dizajnera, zastupljeni su i konceptualni umjetnici, muzičari i režiseri. Zadatak za svakog autora, učesnika u projektu, biće da na jednom djelu, iskaže svoje impresije i doživljaj ovog djela Crne Gore.

Tačka okupljanja biće Bjelasica, jer svojom pozicijom ona vezuje četiri grada koja su uključena u organizovanje manifestacije. U jesenjim mjesecima, publici širom Crne Gore će, kroz niz izložbi, biti predstavljena ostvarenja nastala u okviru ovog programa.

“NVO “Stari most” je u proteklih osam godina organizovala slične likovne kolonije, uglavnom u Bijelom Polju, koje su se protekle godine proširile  na Berane i Kolašin. Dakle, sve je bilo zrelo za drugačije koncepte i objedinjavanje kapaciteta koji streme sličnim ciljevima kada je kultura u pitanju. Na ovaj način želimo da podstaknemo umjetnike na stvaranje kroz  upoznavanje i druženje. Takođe jedan od ciljeva nam je promovisanje sjevera države,  kroz doživljaje, utiske  i na  djela vrsnih umjetnika iz raznih krajeva svijeta ”, saopštio je akademski slikar Mehmed Meša Suljević.

Pored NVO”Stari most”, u oranizaciji manifestacije učestvuju i  Centri za kulturu iz Berana i Mojkovca, te NVO „MO-ART”, i NP “Biogradska gora”.

“Ovo je nastavak prošlogodišnje aktivnosti beranskog Centra za kulturu, koji je kroz svoju “Likovnu koloniju 12” ( gdje su se okupili akademski slikari i vajari beranskog kraja), ostvario davnu želju stvaranje tradicije i dovođenje eminentnih ostvarenika na platnu.  Beranski Centar za kulturu će ugostiti afirmisane crnogorske likovne stvaraoce: Slobodana Boba Slovinića, Sašu Popovića, Raduna Marsenića, Noada Zorića, Mirjanu Marsenić i Irvina Masličića. Pored njih, Berane će biti domaćin i: Valentinu Topalovu i Eleni Temelkovoj iz Bugarske, Đorđu Pikaju iz Italije, Ani i Filipu Pengreš iz Francuske, Ahmetu Turu, Tejmuru Agaloglu i Elvin Olztruk iz Turske i Ethemu Bajmaku sa Kosova ”, saopštila je direktorica beranskog Centra za kulturu Vesna Novović.

U Mojkovcu će boraviti dvadeset umjetnika, kazao je direktor tamošnjeg Centra za kulturu Rodoljub Ćorić.

“Pored Bjelasice, centar okupljanja biće i kanjon Tare, ali i gradski trg na kojem će slikari, pred očima ljubitelja ove vrsti umjetnosti, svoja zapažanja prenijeti na platno”, istakao je Ćorić.

 

 

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније