Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

18. 08. 2017. 12:00 >> 13:01

SARAJEVO FILM FESTIVAL

Specijalno priznanje za ostvarenje "Soa"

Na 23. Sarajevo film festivalu, u okviru takmičarskog programa kratkih filmova reditelj Dušan Kasalica za svoje ostvarenje "Soa" osvojio je specijalno priznanje žirija koji su činili: Igor Drljača, reditelj i scenarista, Milica Tomović, rediteljka i Florian Veghorn, programski menadžer Berlinale Talents.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, "Soa" je imao svjetsku premijeru na Sarajevskom filmskom festivalu, a u konkurenciji je bilo još devet kratkih filmova iz Jugoistočne Evrope.

Glavnu nagradu u toj konkurenciji osvojio je kratki film Antonete Alamat Kusijanović "Into the Blue – U plavetnilo".

Reditelj Senad Šahmanović je osvojio glavnu nagradu u okviru sekcije "Pack&Pitch" program Talents Sarajevo za projekat "Sirin".
Žiri su sačinjavale rediteljke Aida Begić i Silva Ćapin i rediteljka i producentkinja Noemi Šori. Nagrada podrazumijeva i poziv za učešće na sljedećem koprodukcionom marketu Cinelink u okviru Sarajevskog filmskog festivala. Scenario za film su napisali Klaudija Botin i Senad Šahmanović, a producentkinja je Jelena Mišeljić.

U okviru programa "Predpremijere" (Avant Premiere) prikazan je dugometražni igrani film "The Books of Knjige: Slučajevi pravde" u režiji Zorana Markovića.

U industrijskoj sekciji Cinelink predstavljene su nedavno uvedene podsticajne mjere za proizvodnju kinematografskih djela u Crnoj Gori.

Na panel diskusiji "Fiskalni podsticaji za film i televiziju u Jugoistočnoj Evropi" kao jedan od prezentera učestvovao je v.d. direktora Filmskog centra Crne Gore Sehad Čekić.

Svoje prezentacije imali su i Margarita Perić (Hrvatski audiovizualni centar), Nerina Kocjančić (Slovenački filmski centar) i Boban Jevtić (Filmski centar Srbije), a moderator je bio Jovan Marjanović, šef industrijske sekcije Sarajevskog filmskog festivalu.

"Predstavljen je model podsticajnih mjera, a ukazano je i na kriterijume i proceduru koja je neophodna za ostvarivanje prava na podsticajne mjere u Crnoj Gori. U diskusiji koja je uslijedila učesnici su ukazali i na, prije svega, ekonomske benefite koje bilježe sve zemlje koje su uvele podsticajne mjere za proizvodnju audiovizuelnih sadržaja. U okviru festivala v.d. direktora Filmskog centra Crne Gore je učestvovao i na sastanku posvećenom unapređenju koprodukcija, kao i na nizu drugih sastanaka koji prate industrijsku sekciju najvećeg filmskog festivala u regionu", navodi se u saopštenju.

Na ovogodišnjem filmskom festivalu u Sarajevu, kako se dodaje, akreditovan je do sad najveći broj filmskih profesionalaca iz Crne Gore.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније