Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: O.Z. ]

31. 08. 2017. 17:50 >> 17:23

"RISTO RATKOVIĆ"

Brković i Kragujević podijelili nagradu

Pjesnikinja Tanja Kragujević iz Beograda i Balša Brković iz Podgorice, ravnopravno dijele nagradu "Risto Ratković", saopšteno je na današnjoj konferenciji za medije koja je održana u Kući Rista Ratkovića.

Pjesnikinja iz Beograda nagradu je osvojila za knjigu "Efekat leptira", a Brković za knjigu "Crno igralište", koja će im biti uručena u okviru 47. Ratkovićevih večeri poezije.

U konkurenciji za nagradu Risto Ratković, ove godine pristiglo je 35 knjiga iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, dok je za nagradu Ratkovićevih večeri poezije konkurisalo 15 rukopisa.

"Izbor dobitnika nije bio nimalo lak. Dobitnica nagrade Tanja Kragujević je prepoznatljiv znak jugoslovenskog i post-jugoslovenskog pjesništva, skoro pet decenija. Njena zbirka "Efekat leptira" afirmiše najbolja svojstva poezije, gdje su sačuvane savremenosti poetskog bića i njegove misije, dok je Balša Brković jedan od začetnika nove crnogorske književnosti stvarane krajem prošlog i početkom ovog milenijuma. Njegova zbirka "Crno igralište" je vizija svijeta sagledanog u jednoj kosmogonijskoj ravni, u kojoj dominira vječiti faustovski sindrom, faustovska šizofrenija poistovjećivanja sa crnim igralištem, i dobro je što se Brković vratio poeziji", kazao je predsjednik žirija, književni stvaralac Borislav Jovanović, prenosi Radio Bijelo Polje.

Jovanović je dodao da su se u uži izbor našli i Nedžad Ibrahimović "Mala povijest smrti", Senka Marić "Do smrti naredne", i Ramiz Huremagić "Čekičanje vremena".

"Nakon zaključenog konkursa za nagradu Risto Ratković, žiri je profesionalno odradio svoj posao. Kao i prethodnih, i ove godine članovi nijesu znali jedni za druge, kako bi došli do kvalitenog rješenja, i najbolje knjige, što se pokazalo ispravno“, kazao je direktor JU Ratkovićevih večeri poezije, Kemal Musić.

Pored nagrade Risto Ratković, dodjeljuje se i nagrada Ratkovićeve večeri poezije, za pjesnike do 27 godina, a saopštene su šifre šest pjesnika od kojih su prva tri dobitnici nagrade Ratkovićeve večeri poezije, čija će imena biti poznata poslije njihovog nastupa na manifestaciji: Sehara, Kanun, Poetesa, Epistola, Paris-Teksas, Atlantida.

Za izdavača knjige Balše Brkovića je "Nova knjiga" iz Podgorica, dok je za Tanju Kragujević "Kulturni centar" iz Novog Sada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније