Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: I. P. ]

04. 09. 2017. 08:44 >> 08:14

RATKOVIĆEVE VEČERI POEZIJE

Pjesnici prepušteni egzistencijalnoj avanturi

Trodnevni tradicionalni književni susreti "Ratkovićeve večeri poezije" počeli su sinoć u Bijelom Polju, a manifestaciju, koja po 47. put počinje na dan rođenja Rista Ratkovića, po kome je dobila naziv, otvorio je ministar kulture Janko Ljumović.

Ljumović je naglasio da je višedecenijska istrajnost pjesničke riječi na Ratkovićevim večerima poezije svojevrsni demanti one pesimističke pretpostavke kojom se svrsishodnost poezije u današnjem vremenu dovodi u pitanje.

Analize pokazuju, kazao je on, da se brojne pjesničke manifestacije posljednjih godina gase ili da nemaju sistematsku podršku za djelovanje.

"Publikovanje zbirki pjesama u izdavaštvu svelo se na incindent, a biti pjesnik danas, kao rijetko kada, znači prepustiti se egzistencijalnoj avanturi. Sve to nas obavezuje da se prema Ratkovićevim večerima poezije odnosimo sa posebnom odgovornošću koja je iskazana kroz podršku Ministarstva kulture i aktivnosti Opštine Bijelo Polje, ali i da tragamo za inoviranim formama popularizacije poezije i njenog uvezivanja s umjetničkim izrazima koje donosi novo doba", istakao je Ljumović.

On je nglasio da smo isto tako dužni da reagujemo na nova dostignuća teorijskog diskursa hemenautike i svih multidisciplinarnih zahvata kojima se proširuju interpretativne mogućnosti književne kritike koju takođe poezija sve manje uzbuđuje.

"Ratkovićeve večeri poezije, kao festival od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, ima svoju posebnost na kulturnoj mapi Crne Gore, danas u novoj odgovornosti da festival inovativno programski razvijamo, a juče u djelima svih stvaralaca koji su činili da Bijelo Polje postane grad festivala. Na posebnu senzibilnost prema pjesništvu upravo ovdje u Bijelom Polju obavezuje nas život i djelo Rista Ratkovića. Ratkovićeve večeri poezije odlikuje i brojnost publike, grad koji je svake godine početkom septembra u znaku ove pjesničke svetkovine, raznovrsnost sadržaja i prostorna razruđenost događaja davanje značajnog prostora onima koji u poeziju tek zakoračuju", kazao je Ljumović, napominjući da je važno još jednom istaći da se Ratkovićeve večeri poezije pozicioniraju i kao važno mjesto regionalne književne scene .

Pjesničko veće svojim stihovima ispunili su pjesnici iz zemlje i regiona kao i specijalni gosti manifestacije pjesnici iz Kine.

Prve večeri nastupili su Feng Dehua (Kina); Faruk Šehić (BiH); Tanja Bakić (Crna Gora); Dragan Jovanović Danilov (Srbija); Pavle Goranović (Crna Gora); Skender Tamali (Albanija); Katica Kulakova (Makedonija); Stanka Hrastelj (Slovenija); Jakša Fiamengo (Hrvatska); Danijela Đuković (Crna Gora); Mr. Freng Min (Kina); Dimitrov Popović.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније