Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

09. 09. 2017. 12:24 >> 11:54

ZAVRŠENI FILOLOŠKI DANI

Promovisana "Lingua Montenegrina"

Dvodnevni međunarodni naučni simpozijum Cetinjski filološki dani završen je promocijom časopisa "Lingua Montenegrina" u Ministarstvu kulture.

Na zatvaranju su govorili ministar kulture Janko Ljumović i dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, Adnan Čirgić.

O časopisu "Lingua Montenegrina", čiji je izdanač Fakultet za crnogorski jezik i književnost, govorili su: Ljudmila Vasiljeva (Lavov), Amira Turbić-Hadžagić (Tuzla) i Goran Drinčić (Cetinje).

Kako je saopšteno iz ministarstva, Ljumović je kazao da je danas u djelatnosti Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, s mladim i perspektivnim kadrom koji na naučnim osnovama afirmiše crnogorsku jezičku, književnu i kulturnu baštinu, časopis "Lingva montenegrina" pozicioniran na međunarodnim naučnim listama.

"Na tim temeljima, posvećenom i kvalitetnom radom, Fakultet za crnogorski jezik i književnost osim kroz rad na časopisu, od ove godine o okviru Prvih Cetinjskih filoloških dana okuplja slaviste iz zemalja regiona i Evrope", kazao je Ljumović.

Čirgić je ocijenio da je ostvaren cilj simpozijuma i njegova misija uspješno započeta. „A prevashodni cilj je bio predstaviti aktuelnu montenegristiku i Crnoj Gori i inostranoj naučnoj javnosti“.

"Imponuje činjenca da su crnogorske filološke teme i montenegristika bile povod za okupljanje čak šezdeset renimiranih izlagača , ok kojih polovina iz inostranstva" kazao je Čirgić na zatvaranju simpozijuma.

Na dvodnevnom naučnom skupu na Cetinju učestvovali su relevantni filozofi i kulturolozi iz Crne Gore regiona, Evrope i svijeta. Izlaganja su bila podijeljena u tri sesije: 1.Naučno djelo Vojislava P. Nikčevića (povodom deset godina od smrti); 2. Crnogorski jezik u južnoslovenskom kontekstu; 3. Crnogorska književnost i kultura u južnoslovenskom kontekstu.

Međunarodni naučni simpozijum Cetinjski filološki dani organizovao je Fakultet za crnogorski jezik i književnost uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније