Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Mina [ Objavio: O.Z. ]

15. 09. 2017. 20:40 >> 20:18

NA DAN OSLOBOĐENJA

"Inspekcija" otvara pozorišnu sezonu u NK

Predstava Inspekcija, dramskog pisca Stevana Koprivice, biće premijerno izvedena u Nikšićkom pozorištu 18. septembra na Dan oslobođenja Nikšića, a tu komediju mentaliteta, pripremljenu u rekordom roku od 30 dana, iznijeće na scenu desetočlana glumačka ekipa.

Riječ je o petoj premijeri u novoj zgradi Nikšićkog pozorišta koja će označiti i početak pozorišne sezone u 2017/ 2018.godini.

Koprivica je na konferenciji za novinare rekao da mu imponuje odnos Nikšića i Nikšićkog pozorišta prema pozorišnoj umjetnosti.

„Upravo ta ambicioznost da se ne povinujemo trendu malih predstava koje se odrađuju, već da se ta ambicija radi punim kreativnim kapacitetima, je nešto što meni kao piscu, a čini mi se i crnogorskoj pozorišnoj sredini, mora da služi na čast“, kazao je Koprivica.

On je pohvalio istrajnost Nikšićkog pozorišta na toj ambicioznosti, kao i odnos prema dramskog tekstu i njegovom stvaraocu, koji se, kako je kazao, u Nikšiću odrađuje kako profesija nalaže.

Prema njegovim riječima, tekst je namjenski pisan za Nikšićko pozorište, koje se u „proceduri stvaranja predstave odnosilo sa vrhunskim profesionalizmom, što piscu godi“.

„Reditelji su skloni da u poslednje vrijeme marginalizuju pisce, i meni kao autoru imponuje odnos koji je Goran Bulajić imao prema mom prvom tekstu, a taj odnos se nije promijenio ni mnogo godina kasnije. U ovim nekim nevremenima kada je pozorište u pitanju, mogu da kažem da su ovdje stvorene okolnosti koje mogu samo da gode nekom ko se bavi profesionalnim teatrom, kao što se ja bavim“, rekao je Koprivica.

On je ocijenio da su u toj predstavi svi argumenti teatarskog izraza sažeti i da će Crna Gora tom predstavom dobiti dobar i važan kulturološki argument, dok će o svim mogućim drugim ishodima komada reći publika, jer je neka ljepota u oku posmatrača.

Reditelj Goran Bulajić kazao je da dobro poznaje i veoma cijeni rukopis Koprivice, čiji je tekst konkretna dramaturgija i „glumačka ekipa različite starosne dobi i iskustava je bez izuzetka prihvatila njegovu priču kao svoju“.

„I taj početak da se krene u projekat sa pozitivnim nabojem, ta potreba da se ispriča na dah i punim plućima, je veoma bitna. I zbog toga smo uspjeli da uradimo priču za relativno kratko vrijeme. Mislim da ćemo na premijeri imati šta da pokažemo publici“, rekao je Bulajić, ističući da su radili uz dobru podršku grada i Pozorišta.

Direktor Nikšićkog pozorišta Zoran Bulajić kazao je da je riječ o praizvedbi teksa Koprivice, o komediji karaktera i mentaliteta sa elementima komedije zabune, koja je značajno osvježenje nikšićke i crnogorske pozorišne scene.

„Premijernim izvođenjem predstave Stevana Koprivice Iz ničega u ništa prije 18 godina najavljeno je obnavljanje nikšićke pozorišne scene. Sada je ovo peta premijera u novoj zgradi Nikšićkog pozorišta i riječ je, uglavnom, o većim dramskim formama“, podsjetio je Bulajić.

Glumac Simo Trebješanin, poučen ranijim iskustvom, ocijenio je da je ono što uradi autorski dvojac Koprivica – Bulajić osuđeno na uspjeh, što potvrđuju i riječi Bobana Čvorovića da odavno nije učestvovao u stvaranju komada u pozitivnijoj atmosferi.

Glumica Marija Đurić ocijenila je da je taj tekst duboko ušao u ansambl i da je sreća kada se može reći da im je udobno u onome što igraju. Glumica Milica Šćepanović smatra da tekst Koprivice odslikava današnje društvo i nosi jaku poruku, koju je ekipa predstave „ itekako iznijela“.

Da će publika vidjeti nešto dobro na sceni potvrdile su i scenograf Anka Gardašević i kostimograf Jelena Đukanović.

Inspekciju će premijerno iznijeti glumački ansambl koji čine Simo Trebješanin, Jelena Nenezić Rakočević, Boban Čvorović, Nikola Vasiljević, Jovan Krivokapić, Julija Milačić, Gordana Mićunović, Marija Đurić, Milica Šćepanović i Vukan Pejović.

Muziku za Inspekciju potpisuje Dino Kapetanović i Autogeni trening.

Pokrovitelji predstave su Opština Nikšić i Ministarstvo kulture, a prva repriza Inspekcije zakazana je za 19. septembar u 20 sati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније