Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

02. 07. 2013. 09:51   >>  09:55

POSEBNA SIMBOLIKA

I torta u svijetu umjetnosti

Američki umjetnik Skot Hou, kroz neuobičajen medij, bavi se temamatikom slobode i njenih granica i kao i koliko smo grabežljivi, posebno u odnosu na slabije od nas, ali kroz jedan neuobičajen medij. Njegova opsesija odnosom lijepog i brutalnog, prirodnog i industrijskog, izrodila je umjetnošću ukrašavanja torti, ali ne baš običnih torti.

 

Odabrao ih je zbog njihove jake simbolike - slavlja, radosti i darovanja. Poslastičarstvo je cijenjen i profitabilan zanat, ali na kraju svi njegovi proizvodi  trajno nestaju, jer ih sa slašću pojedemo. Veza je jaka sa ljudskom grabežljivošću, jer sve što se ljudima svidi, oni žele da posjeduju, da otuđe drugima, da imaju za sebe i više od drugih.

Tako je sve lijepo moralo da evoluira i da razvije vlastite obrambene mehanizme i na neki način i samo postane grabežljivo.

Još jedna simbolika je ona lažne, plastične hrane. Apsurd ljudske kolektivne svijesti koja vidi samo ono što želi da vidi: simboliku, a ne predmet.

Dio ovih primamljivih torti, čija je dekoracija dovedena do savršenstva, postale su preparirane životinjske čeljusti, kljove, rogovi ili kandže. Biti ili ne biti pojeden? To je pitanje koje postavjamo sebi pred ovom umjetnošću.

Osim odnosom plijena i grabežljivca, umjetnik se bavi i drugim društveno uslovljenim odnosima, i daje im ironičnu ili podrugljivu nijansu.

Njegova protekla izložba, "Guns and ectasy, prikazana u Spoke Art galeriji u San Franciscu, inspirisana je nedavnom pucnjavom u školi.

Sjedinjene Američke Države, zemlja u kojoj gotovo svaki građanin posjeduje oružje, to je oružje toliko glorifikovala, ono je simbol svačijeg prava na privatnost, ustavne slobode, simbol demokratije. Koliko je ironično davati predmetu koji oduzima tuđi život i slobodu takve atribute, možda obični građanin primijeti tek kada vidi rozi kalašnjikov sa šlagom i višnjama.

Skot Hou je dotakao  neke od ukorijenjenih društvenih stereotipa, i pokazao koliko su oni zapravo vještački, bizarni ili prolazni.

Umjetnik je kroz lučki i mornarski život naučio mnogo o užadima i pletenju, čime je započeo svoje umjetničko stvaralaštvo, da bi se kasnije bavio većim instalacijama i slikarstvom, i konačno naučio mnogo o zanatu poslastičarskog dekorisanja.(pogledaj.to)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније