Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

02. 07. 2013. 10:22 >> 10:22
6

DJELA KOJA IZNENAĐUJU

"Skulpture i crteži" Milije Stojanovića

Samostalna izlozba "Skulpture i crtezi", vajara Milije Stojanovića biće otvorena u četvrtak, 4. jula u galeriji ljetnjikovca Buća u 21:30 sati u Tivtu.

"Milija Stojanović se izražava kroz različite umjetničke forme: crtež, reljef, asamblaž i skulpturu. Kao zajednički imenitelj svih radova, bez obzira o kojoj se tehnici radi, mogu se izvući pojmovi: alogičnost, apsurd, oneobičavanje, metafizika...", ističe istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić. "Na crtežima predmeti i fragmenti figura plutaju, povremeno se lako preklapajući i tvoreći začudne sklopove. Efemerni predmeti i oblici koji se pojavljuju na crtežima funkcionišu kao kodirani pečati u koje su utisnuta sjećanja na vrijeme kada su ti predmeti bili novi i cijeli, a konture našeg svijeta jasno određene. Za reljefe i asamblaže umjetnik koristi sintetičke materijale, stvari iz neposrednog okruženja, polufabrikate i fabrikate (ambalaže sa upozorenjima, fragmente igračaka, jastuke...) nastojeći da u svojim kreacijama sačuva već upisanu energiju upotrijebljenih materijala. U asamblažima je primjetna i fina doza filozofskog humora koji je jedina moguća samoodbrana od iscrpljujuće, nerazlučive mješavine senzacionalističkog i beznačajnog koju nameće traumatična stvarnost."

"Kada je riječ o skulpturi, Milija Stojanović u fokus svojih umjetničkih i kontemplativnih interesovanja stavlja dječju lutku koju, zahvaljujući odličnom poznavanju anatomije deformiše tako da ističe u prvi plan njene šupljine i meke pregibe, stvarajući groteskne figure-torza koje po mirnoći i načinu obrade zadržavaju ponešto od klasičnih skulptura. U novoj seriji kamenih skulptura glave i udovi lutaka se pomaljaju iz savršeno glatkih kvadara, čime je naglašena binarnost apstraktno-figuralno, tvrdo-meko, statično-dinamično.

Iako vrlo koncentrisan na same materijale, njihovu fizičku supstancijalnost i plastička svojstva, umjetnik izvlači na površinu simbolično i imaginarno, stvarajući »fikcionalni višak« koji njegove objekte čini auratičnim. Upravo taj „višak“ koji nastaje rafiniranim međusobnim spajanjem i potčinjavanjem (nikad sukobljavanjem) materijalnih i nematerijalnih faktura ukazuje na Milijin osjećaj za materijale, koji je izoštren do najvišeg stepena senzitivnosti.

Ono što se odmah uočava pri posmatranju izloženih radova, a što nije u savremenoj umjetnosti podrazumijevajući kvalitet, jeste snažan osjećaj stvaralačke discipline i etičnost autora. Svaki rad je besprekorno realizovan nerutinskim, nepotrošenim postupcima, koji odišu zadovoljstvom samozaboravnog prepuštanja ekspresivno-manuelnoj aktivnosti. Upravo takav pristup umjetnika čini da njegova djela iznenađuju, između ostalog, i svojom strukturalnom ljepotom", riječi su kojima istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić opisuje stvaralaštvo umjetnika.

Vajar Milija Stojanović rođen je 1980. u Podgorici. Završio je Srednju umjetničku školu "Petar Lubarda" na Cetinju 1998.  Diplomirao je 2003. a magistrirao 2010. na Fakultetu Likovnih Umjetnosti na Cetinju, odsjek vajarstvo, u klasi prof. Pavla Pejovića. Član je ULUCG-a od 2006.

Imao je tri samostalne izložbe, a učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Za svoj rad je nagrađivan.

Autor je više skulptura spomeničkog tipa, (biste u bronzi, monumentalni reljefi u kamenu..) od kojih su značajniji oni u Podgorici, Kotoru, Piperima, kao i brojnih djela sakralne kamene plastike u Crnoj Gori. Učesnik je vajarskog simpozijuma u Skadru, Albanija, 2011. (skulptura “Sleeper”)

 

 

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније