Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

PR Centar [ Objavila R.B. ]

02. 10. 2017. 22:09 >> 21:42

O NAPADU NA DUBROVNIK

Premijera Mlijeka u prahu u subotu u KIC-u

Predstava „Mlijeko u prahu“, koja će premijerno biti izvedena u subotu, govori o napadu na Dubrovnik 1991. godine i njegovom uticaju na sudbinu trojice muškaraca iz Podgorice, najavljeno je na pres konferenciji nevladine organizacije (NVO) Alternativna teatarska aktivna kompanija (ATAK).

Predstava “Mlijeko u prahu”, po tekstu Dragane Tripković u režiji Stevana Bodrože, biće premijerno izvedena u subotu u Velikoj Sali Kulturno-informativnog centra KIC “Budo Tomović” u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Uloge tumače Marko Todorović, Omar Bajramspahić i Pavle Popović, scenografiju potpisuje slikar Miloš Popović, a produkciju Slobodan Radović.

Reditelj Stevan Bodroža objasnio je da predstava govori o vremenu raspada Jugoslavije i sudbini trojice muškaraca iz Podgorice.

"Konkretne ljudske priče i sudbine koje se obrađuju u ovom tekstu dešavaju se na fonu napada na Dubrovnik 1991. godine. Ta priča o tom besmislenom ratu je nešto što iz pozadine utiče na sudbine tri muškarca u Podgorici iste godine“, pojasnio je Bodroža.

U tekstu je, kako je dodao, na vješt i dramatičan način prepletena priča o zabranjenoj ljubavi sa političkim događajima.

"Tekst je duboko antiratan i i priča o nježnim i osjetljivim ljudima koji su u takvim vremenima i na takvim prostorima tragično osuđeni na propast. Njihove sudbine su neminovno teške i o njima treba progovoriti“, poručio je Bodroža.

On je istakao da je važno razumjeti mehenizme koji su doveli do rata, kako se stvari ne bi ponavljale.

"Da se stvari na bi ponovile, moramo razumjeti mehanizme koji su doveli do toga da neko nekoga vodi u rat ili ga manipuliše kako bi ga odvukao u rat. To je način na koji se gube životi i čitave generacije brišu. Ovaj tekst ima hrabrosti da o tome progovori na dirljiv i psihološki višeslojan način“, kazao je Bodroža.

O velikim društvenim i političkim fenomenima i problemima, kako smatra, treba govoriti kroz pojedinačne, specifične ljudske sudbine.

"Kada se na taj način govori o tim problemima, onda publika ima šansu da doživi empatiju, katarzu, da se poveže sa tim sudbinama, da joj istinski bude žao tih ljudi i da poželi da se te stvari ne ponove“, pojasnio je Bodroža.

Izvršna direktorica ATAK-a, Dragana Tripković, ocijenila je da je prostor suočavanja sa ratnom prošlošću „prostor očišćenja“.

"Nove generacije drugačije tumače događaje iz naše istorije i prošlosti. To je ono što je najinteresantnije. Gledajući proces, primijetila sam da mladi glumci imaju totalno drugačiju perspektivu, očišćenu od bilo kakvih političkih, društvenih ograničenja i pristupaju zadatku na način kako treba umjetnik da se odnosi prema bitnom pitanju“, istakla je Tripković.

Važno joj je, kako je dodala, bilo da ispriča priču o kojoj se, kako je kazala malo govori.

"Postoje dokumentarni filmovi koji su zabilježili ono što je pitanje tog dijela naše bliske prošlosti Međutim, nekog većeg umjetničkog zahvata nije bilo. Vjerujem da se ova predstava može gledati i osjetiti samo ako dođete otvorenog srca i prepustite se lavini emocija“ smatra Tripković.

Kako je dodala, predstava je na neki način opomena da društvo promisli kuda želi da ide kao zajednica koja, kako je pojasnila, teži evropskim vrijednostima i civilizacijskim standardima.

Glumac Omar Bajramspahić, kazao je da u predstavi igra ratnog profitera, koji je prije rata bio „niko i ništa“, a kada je rat počeo, kako je dodao, na površinu je ispilivao čovjek koji voli da manipuliše drugima.

"To je čovjek koji uživa u svom zlu. On je u zlu svoj na svome. Drago mi je što sam bio dio predivnog procesa u kome se radilo, ali je sve bilo opušteno i imali smo slobodu da griješimo, a time smo i došli do pravih rješenja“, kazao je Bajramspahić.

Glumac Pavle Popović, smatra da će se publika rado vraćati predstavi „Mlijeko u prahu“.

"Do sada sam uglavnom radio komedije i ovo mi je prva ozbiljnija dramska uloga. Imao sam veliki strah prije nego što smo počeli da radimo. Mislim da smo napravili veoma lijepu stvar koju će publika da prepozna i mislim da će rado dolaziti na predstavu, ne samo jednom“, kazao je Popović.

Predstavu „Mlijeko u prahu“ realizuju ATAK, KIC “Budo  Tomović” i „Taurs production“, uz podršku Ministarstva kulture, Glavnog grada Podgorice i nevladinih organizacija Kvir Montenegro i Juventas.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније