Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

03. 07. 2013. 10:01   >>  10:04

MISLIMO SAMI

Voajerizam kao umjetnost

U svom novom projektu "We Think Alone"' američka rediteljka, scenaristkinja, glumica i konceptualna umjetnica Miranda Džulaj prosljeđuje mejlove slavnih i uticajnih osoba hiljadama pretplatnika zvanične stranice njenog projekta, jer smatra da se u njima krije prava umjetnost.

 

Novi mejl Mirande Džulaj koji se pojavio u inboksu 50.000 zainteresovanih čitatalaca donio je nedavnu korespondenciju glumice Kirsten Danst o prodaji auta kao i rediteljke i glumice Lene Danham, autorke serijala "Girls", koja je odlučila da neće da kupi sofu za 24.000 dolara jer je "jednostavno preskupa". Taj mejl prvi je od najavljenih 20, koji će stizati ponedjeljkom za vrijeme ručka, sve do novembra, što je novi koncept projekta Mirande Džulaj "We Think Alone" .

U njemu američka rediteljka, scenariskinja, glumica i konceptualna umjetnica Miranda Džulaj, prosljeđuje maejlove slavnih i uticajnih osoba hiljadama pretplatnika zvaničbe stranice projekta. Stranica je realizovana kroz doživljaje stranaca koji su pročitali mejlove slavnih osoba. Džulaj tvrdi da se u njihovim imejlovima može pronaći prava umjetnost. 

Od maja, izabrani umjetnici, pisci i dizajneri, uključujući i fotografkinju Ketrin Opie, Karima Abdul-Džabara, fizičara Lija Smolina i spisateljicu Šeilu Heti, uključeni su u umjetnički projekt tokom kog pretražuju svoje inbokse, kako bi našli i podijelili prepiske koje odgovaraju temama koje im je unaprijed zadala Miranda Džulaj.

Početna tema bila je novac. Nakon konsultacije s advokatskim timom o sadržaju imejl prepiski, pokrenuta je stranica za članove koji su se pretplatili na mejling listu projekta.

"Umjetnost privatnosti evoluira. Dolaskom društvenih mreža, imejl logika se mijenja i više se ne smatra najučinkovitijim načinom onlajn komunikacije. Niko od nas ne koristi se mejlom na isti način kao prije desetak godina, a u sljedećih deset godina možda i prestanemo da ga koristimo. Ipak, ostaje u domenu privatnosti, za razliku od objavljivanja statusa na Fejsbukuu i Tviteru. Uvijek sam zainteresovana za stvari koje su društveno aktuelne, ali opet skromne i lične. Želim da učinim da umjetnost bude manje ekskluzivna, prisnija i povezanija sa svakodnevnim životom", objasnila je umjetnica, koja priznaje da je voajerizam ipak ključni dio čitavog projekta.

"Svi osjećamo kao da poznajemo te ljude, ali kakvo je iskustvo čitati njihove stvarne prepiske?"', kaže Džulaj koja insistira da u projektu svi učestvuju preko medija kojim uobičajeno komuniciramo. (tportal)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније