Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

03. 07. 2013. 12:08   >>  12:08

43 SLIKE

Arnautović izlaže u Modernoj galeriji

U okviru manifestacije Podgoričko kulturno ljeto, u Modernoj galeriji sjutra u 20 sati, biće otvorena izložba slika Anđelka Arnautovića.

 

 

Izložbu će otvoriti istoričarka umjetnosti i muzejska savjetnica Petrica Duletić. Arnautović će se podgoričkoj likovnoj publici predstaviti sa 43 slike nastale u posljednje dvije i po godine. 

»Arnautović crpi nepresušne inspiracije primorskog kraja. Žene, more, ribari i školjke su najčešći motivi na njegovim slikama", napisala je između ostalog Petrica Duletić.

"Atmosfera tišine, tajanstvenost tipično mediteranskih zakutaka, dali su umjetniku snagu da izrazi jedan fenomen omamljujući po svojoj suštini svedenom pričom, poetski i doživljeno. Figure smješta u pejzaž u kojem je sve istovremeno i realnost i iluzija. Sve je tu puno priča i snova. Sve je puno asocijacija, posebne svjetlosti i boja. I sve je opipljivo - a opet nekako fluidno i prividno... Pritom je Arnautović razvio svoj individualni, prepoznatljivi autorski izraz, kod kojeg uvijek insistira na autentičnosti vizije i na poetici iskaza, a naglasak stavlja na pomno izbrušeni likovni jezik - na formu, strukturu i materiju, ali isto tako i na površinu i njeno ekspresivno, asocijativno bogatstvo.

Ipak, ovaj autor nikad ne propušta istaći, naročito u ovim radovima, svoju intimnu, emotivnu vezanost uz motiv.“

Anđelko Arnautović rođen je na Cetinju 1935. Promijenio je četiri umjetničke škole. Umjetničku školu završio je u Splitu. Studije pohađao na Filozofskom fakultetu u Nikšiću (odsjek slikarstvo). Specijalizovao je zidno slikarstvo i unutrašnji enterijer u Parizu, na „Ecole de Bozar“. Dobitnik je stipendije Saveznog ministarstva za kulturu za usavršavanje slikarstva u Parizu. Bavio se umjetničkim i pedagoškim radom u Herceg Novom. Član je ULUCG od 1963. Posljednjih godina sve više boravi i stvara u Budvi. Do sada je izlagao na velikom broju samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније