Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

10. 10. 2017. 14:39 >> 14:09

"NOVA KNJIGA"

Orhan Pamuk dobitnik Književnog plamena

Internacionalna nagrada Književni plamen, koju je osnovala izdavačka kuća Nova knjiga, za 2017. godinu jednoglasno je dodijeljena Orhanu Pamuku za njegov bogat književni opus i slobodarsko književno djelovanje.

Sastanak žirija za dodjelu internacionalne nagrade Književni plamen, a koji čine predsjednik peruanski nobelovac Mario Vargas Ljosa i članovi profesori Sonja Tomović Šundić, Siniša Jelušić i Aleksandar Jerkov, i izdavač Predrag Uljarević, direktor Izdavačke kuće Nova knjiga, održan je u Podgorici 10. septembra.

"Žiri je, kao i na svojoj sjednici održanoj proljetos u vrijeme Sajma knjiga u Podgorici, razmatrao veliki broj predloga među kojima su imena najvažnijih savremenih svjetskih pisaca. Kandidate su predlagali članovi žirija i čitaoci Nove knjige (i gotovo da bi svaki od njih mogao ponijeti ovu nagradu). Nakon razmatranja opusa mnogih kandidovanih autora čiji su književni značaj i vrijednost već potvrđeni, na ovoj sjednici donijeta je odluka o dodjeli nagrade", saopšteno je iz Nove knjige.

Nagradu Književni plamen osnovala je izdavačka kuća Nova knjiga 2015. godine. Tada je nagradu dobio Mario Vargas Ljosa, a 2016. Klaudio Magris.

"Nagrada za 2017. godinu jednoglasno je dodijeljena Orhanu Pamuku za njegov bogat književni opus i slobodarsko književno djelovanje oličeno u borbi da se književne vrijednosti, koje su osnova humanitičkog pogleda na svijet, visoko postave u savremenim društvima, te time postanu sredstvo za odbranu pred nepravdama i teretima istorijskih nasljeđa", navodi se u saopštenju.

Oni napominju da je žiri tražio djela i autore koji nas spajaju, "kao što Pamuk u vidokrug Evrope donosi još jedan književni kontinent a povezuje čak tri: Aziju, Evropu i Ameriku".

"U državi koja spaja Aziju i Evropu je rođen i stekao književnu slavu, a u Americi čuveni nobelovac danas živi i radi. Njegovo djelo nam predstavlja svijet koji donekle znamo i u kojem vidimo tragove istorije koja nam je poznata, a mnogo toga što je od naših istorija skriveno presudno je za veliko književno oblikovanje. Pamukova imaginacija između prošlosti i savremenosti gradi moćne književne spone", kazali su iz Nove knjige.

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније