Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

04. 07. 2013. 09:57 >> 09:58

BEZ ZAŠTITE

Neslavan kraj piramide El Paraisa

Peruanski građevinari teškim mašinama srušili šest metara visoku neistraženu piramidu na najstarijem arheološkom nalazištu u blizini Lime.

 

Zamjenik ministra za kulturno nasljeđe, Rafael Varon rekao je novinarima da je srušena piramida bila među ostacima drevnog grada El Paraisa, nekoliko kilometara sjeverno od Lime.

Ministarstvo je podnijelo krivične prijave protiv dvije kompanije i zaplenilo mašine.

Ministarstvo turizma Perua kaže da je El Paraiso sagrađen prije oko 4.000 godina i da je bio vjerski i upravni centar mnogo prije uspona kulture Inka koji su dočekali španske osvajače.

Direktor iskopavanja u El Paraisu, Marko Gilen, rekao je da su građevinari koji su srušili piramidu "nanijeli nenadoknadivu štetu peruanskoj istoriji".

"Nećemo saznati kako je ona bila konstruisana, koji je materijal korišćen u njenoj unutrašnjosti i šta se radilo u piramidi", objasnio je on.

Zamjenik ministra za kulturno nasljeđe, Rafael Varon je rekao da su građevinari pokušali da sruše još tri piramide, ali su ih građani u tome spriječili.

Predsjednik lokalne opštine, Fredi Ternero, izjavio je da su te piramide u zemljoradničkom polju i da nijesu bile čuvane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније