Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

05. 07. 2013. 17:43 >> 17:43

POČEO KOTOR APSS

O modernoj arhitekturi u Kotoru

Drugo izdanje Kotor APSS-a (Architectural Prison Summer School) sinoć je i zvanično počelo otvaranjem izložbe Think Space-a „Competitive Hypothesis“, odnosno „Hipoteza takmičenja“, u nekadašnjem austrougarskom zatvoru u kotorskom Starom gradu.

Izložba je otvorena početkom godine u Njujorku, a evropsku turneju, zahvaljujući naporima organizatora APSS-a, počinje upravo iz Kotora.

„Sama izložba prikazuje anonimne arhitektonske snage koje stoje iza velikih konkursa. Ono što je opšte poznato jeste da velike arhitektonske konkurse obično osvajaju poznati arhitektonski biroi, u čijim kancelarijama radi mnogo anonimnih ljudi, pa je izložba svojevrstan omaž njima.

Centralni dio izložbe su tri ponovljena, kontroverzna konkursa iz osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka. Program Think Space-a je, ispitujući instituciju konkursa, ponovio takmičenja za „Peak“, zgradu aerodromskog terminala u Jokohami, te „Blur“, a cilj je bio da se s aspekta današnjeg, našeg vremena daju rješenja za čuvene projekte. Zanimljivo je upravo to što su u žiriju za program Think Space-a bili autori koji su pobijedili na prvobitnim konkursima – Zaha Hadid, Alehandro Zira Polo, te Diler, Skofidio i Renfro“, objašnjava osnivač APSS-a i direktor programa, arhitekt Dijana Vučinić.

„Zainteresovani mogu da dođu i vide izložbu u zatvoru sve dok traje Kotor APSS, odnosno do 14. jula, i to svakog dana od 17 do 21 sat, a ulaz je besplatan“, dodala je Vučinić.

Svjetski priznati arhitekti, kao što su Sajmon Hartman i Boštjan Vuga, uvodnim izlaganjima počeli su rad sa studentima u petak, a predavanja su imali i mladi, lokalni arhitekti Marko Stjepčević i Ivan Milošević, kao predstavnici nove crnogorske arhitektonske scene.

Važno je napomenuti da Kotor APSS, u okviru svog desetodnevnog programa, dovodi i druga, velika imena moderne arhitekture - Andreasa Rubija iz Berlina, koji je jedan od najznačajnijih kritičara u oblasti arhitekture, zatim 3LHD iz Hrvatske, koji su najpoznatiji regionalni arhitekti, te Hjuberta Klampnera iz Urban-Think Thanka, kao predstavnika jedne od najznačajnijih kuća arhitekture u svijetu, koja je dobitnik Zlatnog lava na posljednjem Arhitektonskom bijenalu u Veneciji.

Nakon višednevnog rada sa međunarodno priznatim mentorima, studenti će 12. jula radove na temu gradnje na primorju predstaviti na Pjaci od zatvora, a sam zatvor će 13. jula biti otvoren za sve koji žele da vide do kakvih su rješenja budući arhitekti došli u toku radionice.

Ljetnja škola arhitekture završava se 14. jula velikom konferencijom, na kojoj će, pored predavača sa radionice i arhitekata, govoriti i ministar održivog razvoja i turizma.

Glavni pokrovitelj Kotor APSS-a je Ministarstvo kulture. Podršku su pružilii i Ministarstva održivog razvoja i turizma i nauke, kao i niz komercijalnih sponzora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније