Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Mina [ Objavio: O.Z. ]

07. 11. 2017. 19:27   >>  18:57

NIKŠIĆ

Međunarodni festival glumca od 12. novembra

Međunarodni festival glumca održaće se od 12. do 18. novembra u Nikšiću, u okviru koga će u takmičarskoj selekciji biti izvedeno šest predstava, a sedma van konkurencije na završnici te prepoznatljive smotre u regionu.

Predsjednica Savjeta Festivala, potpredsjednica Opštine, Sonja Nikčević, rekla je da je posebnost te “prestižne i jedinstvene pozorišne smotre, što u centar pažnje fokusira glumca i njegovo ostvarenje”.

“Festival je tokom svog postojanja pretrpio različite forme i koncepcije, ali su gluma i glumac bili i ostali njegova okosnica, kao i stvaralačke misije pozorišta”, podsjetila je Nikčević na konferenciji za novinare u Nikšićkom pozorištu.

Prema njenim riječima, Nikšić se sve više prepoznaje kao grad festivala, a svetkovina u čast glumca zaokružiće festivalsku godinu I biti kruna ostvarenja.

Nikčević je saopštila da će ove godine nagrada Veljko Mandić, za izuzetna doprinos pozorišnom stvaralaštvu u Crnoj Gori, biti bijenalno dodijeljena akademiku Sretenu Peroviću, za njegovo sveukupno djelo.

Član Savjeta Festivala, direktor Nikšićkog pozorišta, Zoran Bulajić najavio je da će nagrada Peroviću biti uručena na otvaranju te pozorišne svetkovine u Nikšiću.

Govoreći o festivalskom repertoaru, Bulajić je saopštio da će njegov početak ozvaničiti predstava Leptir, Narodnog pozorišta Sarajevo.

Sveti i prokleti u produkciji Barskog ljetopisa i Centra za kulturu Bar obilježiće drugo festivalsko veče, dok je Inspekcija, koju potpisuje Nikšićko pozorište, rezervisana za treću noć.

Na repertoaru četvrte večeri biće Jesenja sonata, urađena u koprodukciji beogradskog Ateljea 212 i Grad teatra Budva, peta noć pripada predstavi Balon, zagrebačkog Teatra Exit, a poslednje po redosledu na sceni biće Učene žene, koje stižu iz Crnogorskog narodnog pozorišta.

“Na završnici Festivala biće izvedeno scensko ostvarenje, perfomans, Koraci, odabrane vježbe iz predmeta Scenski pokreti Studijskog programa gluma, Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja”, rekao je Bulajić i dodao da će svake večeri u 22 sata biti organizovani razgovori o predstavama.

Bulajić je podsjetio da je nikšićki Festival isključivo glumački, pa su i sve nagrade namijenjene glumcima, a dodijeliće se Grand prix za najbolju mušku i žensku ulogu, najbolju epizodnu mušku i žensku ulogu i najbolji partnerski odnos na sceni, a nije “isključeno da bude uručeno i specijalno priznanje”.

On je podsjetio da je prošlogodišnji Festival bio “rezervisan” za glumačke velikane – žive legende, dok će ove godine publika na sceni gledati glumce koji su na dobrom putu ili su već postali žive legende.

Član tima za selekciju, publicista i kulturolog Dragan B. Perović istakao je da Nikšić nastavlja najsvjetlije tradicije pozorišnog života u Crnoj Gori, što potvrđuje i Međunarodni festival glumca i ocijenio značajnim što dosta tekstova odabranih predstava potpisuju savremeni autori, što je “bitno za razvoj pozorišnog života”.

Govoreći o žanrovskoj strukturi repertoara Festivala, on je predočio da je prva predstava Leptir utvrđena u samom podnaslovu te drame kao tragedija u jednom činu.

To je, porodiČna drama, kazao je Perović, sa elementima tragikomedije, možda, i crnog humora, i slika postranzicijskog društva.

Govoreći o predstavi Sveti i prokleti, nastaloj na osnovu legende o Vladimiru i Kosari, naveo je, da je to ”formalno tragedija sa istorijskom podlogom, inspirisana pričom iz najstarije crnogorske povjesnice Ljetopisa popa Dukljanina”.

Prema njegovoj ocjeni, riječ je o izuzetnom dramskom tekstu Obrada Nenezića koji se vratio antičkim uzorima drame u stihu, iz perioda klasičnog teatra, uz dati savremeni stih, viđenje istorijske drame i aktuenosti vječitih priča o ljubavi.

Inspekcija, Nikšićkog pozorišta, rekao je Perović, određena je kao komedija mentaliteta i naravi, kao ”daleki odzvuk Gogoljevog Revizora, ali u savremenim uslovima po tekstu Stevana Koprivice”.

Jesenja sonata je žanrovski porodična drama, za koju je, smatra Perović, dovoljno reći da je scenario napisao najznačajnijih filmskih stvaralaca 20 vijeka Ingmar Bergman, dok je zagrebačka drama ili tragikomedija Balon u osnovi posvećena glumcu, odnosno njegovom životu.

Za završnicu Festivala planirana je klasična komedija iz 17 vijeka, Učene žene, čiji je autor Žan Batist Poklen Molijer, a koja ” ni poslije toliko vjekova, i u novom čitanju i postavci reditelja, ne gubi na aktuelnosti”.

”Svi ovi scenariji u književnom smislu obećavaju publici vrhunsko uživanje, a glumcima, ono što je najvažnije na ovom Festivalu, omogućavaju da se pokažu na najbolji način”, rekao je Perović.

Organizator i producent Festivala je Nikšićko pozorište, a pokrovitelji Vlada - Ministarstvo kulture i Opština Nikšić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније