Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

07. 07. 2013. 14:00 >> 14:00

VLADIN DOM

Večeras koncert pijaniste Matije Dedića

Poznati džez-pijanista Matija Dedić održaće večeras koncert u Vladinom domu na Cetinju, s početkom u 22 sata.

Koncert Matija Dedić trija organizuje „Grad teatar“, u saradnji sa Muzičkom akademijom sa Cetinja, u cilju promocije međugradske saradnje u oblasti kulture.

Matija Dedić u Crnoj Gori nastupa sa Krunoslavom Levačićem na bubnjevima i Zvonimirom Šestakom na kontrabasu. Trio će pored džez-standarda izvesti i neke svoje kompozicije po kojima je prepoznat kao jedan od najprespektivnijih džez trija regije. Kao i za sve programe, i za Cetinje će biti obezbijeđen prevoz publike u 21 sat sa polaznog stajališta „Olimpije“ u Budvi.

Matija Dedić je rođen u Zagrebu 1973. Matija je sa pet godina počeo da svira klasični klavir. Nakon što je 1991. godine završio srednju muzičku školu “Vatroslav Lisinski”, otišao je u Grac na Akademiju džeza na kojoj je diplomirao 1997. kod prof. Haralda Nojvirta.

U Kelnu je imao i privatne časove kod Dž. Tejlora, Hala Galpera, Bila Dobinsa i Berija Harisa. S obzirom na to da je odrastao u porodici pop i tradicionalnih muzičara, vrlo rano je počeo da prati razne pravce u muzici. Ubrzo otkriva džez i shvata da mu baš on dopušta apstraktniji i osobniji pristup muzici. Pošto se 1997. vratio u Zagreb počinje češće da svira, i njegov rad se prepoznaje i u Hrvatskoj  i izvan nje. Tokom tih godina svira sa svojim bendom “Boliers Quartet”, sa kojim je bio pratnja velikanima kao što su B. Golson, K. Burel, R. Hejns, Dž. Felisijano i “All Stars Band”.

U međuvremenu je takođe imao priliku i da svira u “Tamara Obrovac Quartet”. Svirao je u Italiji, Njemačkoj, Slovačkoj, Engleskj, Brazilu, Belgiji, Turskoj, Španiji, Austriji, Sloveniji, Srbiji, BJR Makedoniji, Francuskoj, Danskoj, Švedskoj, Švajcarskoj, Mađarskoj, Grčkoj, SAD sa poznatim imenima kao što su Alvin Kvin, Martin Dru, Ron Ringvud, Boško Petrović, Mark Marfi Bend, Patricija Konte, Dejvid Gazarov, Đani Baso, Majls Grifit, Onder Fokan, Dž. L. Rasinfose, Anka Pargel, Tomi Emanuel, Leni Vajt, Kendrik Skot, Džim Madison, Džef Balard, Visente Arčer, Buster Vilijams, Leri Grenadijer, N.H.O. Pedersen, Ron Meklure, Tamara Obrovac, Marek Patrman, Salvatore Majore, Antonio Sančez, Skot Koli, Džin Džekson, Bojan Z., Džon Holenbek itd.

Piše muziku za televiziju i pozorište, i ponekad svira sa poznatim pop imenima Hrvatske muzičke scene. Za album “Octopussy” je dobio nagradu od Društva hrvatskih autora, kao najbolji autori i najbolji džez novitet u poslednjih 10 godina. Jula 2002. Matija je svirao na Džez festivalu Montreaux u Francuskoj, kao jedan od 11 finalista, izabranih iz grupe od preko 400 muzičara širom svijeta. Njegov otac Arsen Dedić je dobio nagradu Premio tenco i Žak Brel, a njegova majka Gabi Novak je tokom karijere pjevala sa poznatim imenima kao što su Luis Armstrong, Geri Burton, Fil Vuds, Tuts Tilmans, Helen Meril, Džo Tarner.   

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније