Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

08. 07. 2013. 15:12 >> 15:13

ZA UREĐENJE I PREZENTACIJU

UNESCO: Za Duklju donacija 10.000 $

Organizacija ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu – UNESCO je odobrio projekat “Prezentacija i uređenje arheološkog lokaliteta Duklja”, za šta će izdvojiti 10.000 dolara, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Partneri u realizaciji projekta su ,,Muzeji i galerije`` Podgorica i Istorijski institut Crne Gore, a projektom se planira, osim aktivnosti na uređenju samog lokaliteta i pripreme brojnih publikacija, formiranje elektronske biblioteke koja će biti dostupna istraživačima širom svijeta.

Glavni cilj projekta ”Prezentacija i uređenje arheološkog lokaliteta Duklja” je upoznavanje domaće i međunarodne javnosti sa najznačajnijim arheološkim lokalitetom u Crnoj Gori, uspostavljanje stručne i naučne baze za dalji nastavak istraživanja lokaliteta i stvaranje uslova za stavljanje Duklje u turističku ponudu Podgorice i Crne Gore.

„Budući da kulturni turizam postaje jedan od najznačajnijih segmenata turističke ponude Crne Gore, Duklja kao najveći i najznačajniji arheološki lokalitet doprinosi pozitivnoj slici o kulturnoj baštini Crne Gore, iako još uvijek nema potrebne uslove za potpunu turističku valorizaciju. Projekat ”Prezentacija i uređenje arheološkog lokaliteta Duklja” učiniće poznatim i prepoznatljivim u međunarodnim okvirima ovaj arheološki lokalitet, kao i njegove naučne i stručne potencijale, i doprinijeće predstavljanju ukupne kulturne baštine Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Svi odobreni projekti u okviru Programa participacije 2012-2013. moraju biti usklađeni sa UNESCO globalnim prioritetima i poštovati principe rodne ravnopravnosti u svim fazama implementacije i evaluacije projekata.

Ovo je treći crnogorski projekat koji je odobren u okviru navedenog programa, nakon što je UNESCO dodijelio 34.000 dolara za projekat „Ka prekograničnom rezervatu biosfere Skadarskog jezera", u realizaciji NVO Green Home i Instituta za zaštitu prirode u Albaniji, a u 26.000 dolara za projekat "Interaktivni centri za rano i predškolsko obrazovanje" koji realizuje Ministarstvo prosvjete Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније