Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

08. 07. 2013. 19:41 >> 19:41

IZUZETNI IZVOĐAČI

HN: Od 10. jula Dani muzike

Za XXX jubilarni internacionalni festival Dani muzike u Herceg Novom, od 10. do 20. jula, većina programa biće premijerna. Izvodiće ih vrhunski umjetnici iz Evrope i Azije.

Prvi put zazvučaće na ovim prostorima Treći gudački kvartet, najvećeg živog poljskog kompozitora Krištofa Pendereckog na zavratnju, a na otvaranju festivala nastupiće prvi put Prvi gudački kvartet poljskog autora romantike Stanislava Monjuška i Kvintet broj tri za flautu i gudače Fridriha Kulaua.

Ovo je samo dio onoga što su danas najavili na pressu organizatori. Predsjednica Savjeta Dana muzike, Milena Lučić, podsjetila je da je za 30 godina trajanja festivala on doživljavao padove i uspone, nekoliko godina bio je u prekidu, ali 2004. godine, na predlog prof. Lazara Seferovića, tada Jugoslovenski fetsival Dani muzike je obnovljen.

Prerastao je u međunarodni festival Dani muzike Herceg Novi. Ono što je zajednička odlika za sve godine jeste jedan veoma visok umjetnički izvođački nivo. Pravim vrhunskim umjetnicima je i radost i tuga neka pokretačka snaga, kaže Milena Lučić i priznaje i da uvijek ima problema, pa i danas:

"Na primjer nekih ambijentalnih, prostornih, finansijskih i raznih drugih. Ipak je najvažnije da festival opstaje i živi.
U prošlosti nikada nije bilo prepreka za prostor i programi su se odvijali na više lokacija", podsjetila je Lučićka žaleći što to nije slučaj i danas.

Ona tvrdi da su pripreme za jubilarni fetstival privedene kraju i da će publika uživati u vrsnim koncertima.
Direktor i selektor Dana muzike, pijanista Boris Kraljević ističe da je prioritet za ovogodišnji festival, kao i prethodnih godina, vrhunski kvalitet, izuzetnih izvođača i repertoara. Ove godine planirano je šest večeri i konecrata Dana muzike.

"Kao i prethodnih godina dominira koncept kamerne muzike, koja je i naša, a i publika širom svijeta je jako voli, sa izuzetkom, jednim klavirskim recitalom. Predstaviće nam se eminentni umjetnici iz Evrope i Azije", saopštio je Kraljević.

Generalni pokrovitelji festivala, čiji je budžet 23.200 eura, su Opština i TO Herceg Novi, pokrovitelji Ministarstvo kulture i Sun resort Hunguest hotels. Producent je JUK „Hreceg fest".

Vlado Mračević je u ime Opštine istakao da opština sa TO daje punu podršku fetivalu koji donosi vrhunske programe, a v.d. direktorka JUK „Herceg fest" Dijana Krivokapić je zadovoljna što je Savjet festivala zaključio da su kvalitetno obavli sve pripreme u Dvorani „Park" za održavanje Dana muzike.

Novinarska pitanja odnosila su se na mogućnost vraćanja koncerata Dana muzike na otvoreno, kao i saradnju sa Muzičkom školom u Starom gradu.

Boris Kraljević je istakao da je ranije saradnja sa Muzičkom školom "slavno" propala i da nijesu trošili vrijeme da pokušaju da je obnove. Naišli su na dobrodošlicu i prijatan ambijent u Dvorani „Park", gdje je i posjeta veća. Koncerte na otvorenom, koji bi možda bili prijatniji za publiku, organizaciono je teže pripremiti zbog, kako je rekao Kraljević, često zaglušujuće buke u okolini koja bi ih remetila.

(Radio Jadran)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније