Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

09. 07. 2013. 10:33   >>  10:36

USKORO

Crteži Silvije Plat

Frida Hagis, kćerka slavne pjesnikinje Silvije Plat, odlučila da objavi crteže svoje majke, a luksuzno opremljenu knjigu koja izlazi na jesen objaviće ugledne izdavačke kuće "Faber & Faber" u Velikoj Britaniji i "Harper Kolins" u SAD-u.

 

Javnost je prvi put imala priliku da vidi crteže spisateljice i pjesnikinje Silvije Plat (1932 – 1963) 2011, kada je njih četrdeset izloženo na posebnoj izložbi u Londonu. Britanski likovni kritičari su tada imali podijeljena mišljenja, pa je tako "Ekonomist" pisao da su 'u poređenju s poezijom crteži isprazni', "Indipendent" je zaključio da su 'crteži pristojni', dok je "Gardian" jedini imao riječi hvale: "Riječ je o radovima koji su veoma dirljivi, i to ne zato što hrane legendu, nego je mimoilaze." Bez obzira na kritike, skoro svi crteži Silvije Plat kupljeni su nakon zatvaranja izložbe.

Sada će likovni radovi Silvije Plat, najpoznatije kao autorke ključnog feminističkog romana "Stakleno zvono", biti objavljeni u knjizi koju će urediti Frida Hagis, njena kćerka koja je crteže s bratom Nikolasom naslijedila od oca Teda Hagisa. Kada je 2009. Nikolas izvršio samoubistvo, Frida Hagis je odlučila da javnosti učini dostupnim likovni rad svoje pokojne majke, koja je život takođe okončala samoubistvom, nakon što ju je suprug ostavio zbog druge žene.

Ipak, porodična drama Hagisovih ne može se pronaći u crtežima Silvije Plat, koji su nastali u drugoj polovini pedesetih, dok su Ted Hagis i Plat bili u srećnoj fazi svog braka. Mnogi od crteža nastali su na medenom mjesecu para u Parizu i Španiji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније