Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

10. 07. 2013. 17:01 >> 17:02

VEČERAS ZATVARANJE

Kotor Art: "Pinokio" najbolja predstava

Najbolja predstava 21. Kotorskog festivala pozorišta za djecu je predstava „Pinokio“, u izvođenju Gradskog pozorišta Podgorica iz Crne Gore koju je po tekstu Jelene Mijović, po poznatom romanu Karla Kolodija, režirala Snežana Trišić.

Večeras se zatvara 21. Kotorski festival pozorišta za djecu, prvi segment 5. međunarodnog festivala KotorArt, svečanim uručenjem nagrada o kojima su odlučivli Dječji žiri i Žiri grada.

Za deset dana izvedeno je 16 predstava u glavnom programu, a vidjeli smo preko 90 programa ukupno. Učestvovalo je više od hiljadu djece, mladih i profesionalaca iz 22 zemalje. Po ocjeni organizatora osim najvećeg broja programa, ovogodišnji Festival je imao i najveći broj gledalaca ikad.

Po Odluci Dječjeg žirija, ali i Žirija grada najbolja predstava 21. Kotorskog festivala pozorišta za djecu je predstava „Pinokio“ u izvođenju Gradskog pozorišta Podgorica iz Crne Gore koju je po tekstu Jelene Mijović, po poznatom romanu Karla Kolodija, režirala Snežana Trišić.

Dječji žiri Drugu nagradu dodjelio je Pozorištancu Puž iz Beograda za predstavu „Princeza u zamku duhova“, za koju tekst i režiju potpisuje Aleksandra Milavić Dejvis, dok Treća nagrada Dječjeg žirija ide u ruke novoosnovanog Nikšićkog lutkarskog pozorišta „Šćućkin“ za njihovu prvu predstavu „Crvenkapa“, koju je po tekstu Igora Bojovića režirao Goran Bulajić.

I Dječji žiri i Žiri grada ove godine dodjeljuju po jednu Specijalnu nagradu i oba žirija odlučila su da to bude za špansku predstavu „Klik“, koju je izvela Trupa Pep Bou iz Barselone.

 

Asitež (Assitej) Crne Gore prvi put ove godine dodjeljuje Specijalno priznanje za umjetničko dostignuće i novu scensku osjećajnost i to portugalskoj predstavi iz Pinjal Nova za ulični performans i instalaciju „Prolaz“ koja nas opominje „da smo svi posjetioci ovog vremena i prostora, da smo samo u prolazu i da je naš cilj da posmatramo, da rastemo, da volimo...“

Svečano zatvaranje i proglašenje najboljih predstava biće na Trgu od oružja u 21 sat. Ključeve grada, koje je za vrijeme Festivala čuvala Milica Kašćelan, iz Kotora, učenica šestog razreda OŠ „Narodni heroj Savo Ilić”, preuzeće nazad potpredsjednik Opštine Kotor gospodin Branko Nedović, a poslije dodjele nagrada nastupiće gosti iz Južnoukrajinska iz Ukrajine koji će izvesti umjetničko zabavni program „Nadahnuće“.

Tradicionalno na Pjaci od kina, u 18 h djeca će u okviru Velike trampe, razmjenjivati svoje knjige, sličice, igračke, sve one sitnice koje im više nijesu potrebne, a polaznici festivalskih radionica prezentovaće svoj rad (Radionica modelovanja, Radionica maski, Radionica stripa i Filmska radionica). Pozorište iz Splita Produkcija Z, izvešće dvije predstave „Keko Eko“ i „Put oko svijeta“, a u pauzi između dvije predstave u uokviru završne večeri Čitaonice pod velikim drvetom, publici će se predstaviti strip Laza Sredanovića „Dikan“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније