Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

26. 12. 2017. 14:20 >> 13:53
1

MINISTARSTVO KULTURE

UNESCO odobrio 86 hiljada $ za projekat u CG

Projekat "Razvoj kulturnih i kreativnih industrija kao dio održivog ekonomskog sektora u Crnoj Gori" NVO Instituta za preduzetništvo i ekonomski razvoj iz Podgorice, prvorangirani je na ovogodišnjem konkursu za finansiranje iz Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost (IFCD) UNESCO. Za realizaciju projekta odobreno je 86.090 dolara.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, odluku o izboru donio je Međuvladin komitet za promociju i zaštitu raznolikosti kulturnih izraza na 11. redovnoj sjednici koja se održavala od 12. do 15. decembra.

"Nakon sprovedene predselekcije Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO i Ministarstva kulture, projekte je vrednovao panel UNESCO eksperata, a crnogorski projekat nalazi se među 7 odabranih, sa najviše bodova. Na konkursu je bilo prijavljeno 227 projekata iz cijelog svijeta", saopšteno je iz ministarstva.

Projekat Instituta za preduzetništvo i ekonomski razvoj, objašnjavaju, usmjeren je na mapiranje crnogorskih kulturnih i kreativnih industrija, te prepoznavanje i promociju inovativnih praksi u tom sektoru.

"Istraživaće se njegovi potencijali za lokalni i regionalni razvoj. Planirano je da se prioritet da većem učešću žena, mladih stvaralaca i pripadnika manjinskih grupa u ovoj oblasti, kao i unapređenju poslovnih vještina preduzetnika u kulturi kroz set namjenskih treninga. Definisane projektne aktivnosti za jedan od važnih ciljeva imaju i izradu smjernica za razvoj kulturnih i kreativnih industrija, koje će biti namijenjene donosiocima odluka i politika, civilnom sektoru, i generalno, podizanju svijesti o značaju ovog sektora kulture za ekonomski i društveni razvoj Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Realizacija projekta počinje u aprilu 2018. godine, a završne aktivnosti planirane su za početak 2020. godine.

"Fond za kulturnu raznolikost oformljen je na osnovu UNESCO Konvencije o zaštiti i promovisanju raznolikosti kulturnih izraza, koju je Crna Gora ratifikovala 2008.godine", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније