Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

11. 07. 2013. 15:03 >> 15:03

"TITO.ČE.IKONE"

Otvorena izložba fotografija Branka Lenarta

Izložba fotografija Branka Lenarta, pod nazivom „Tito. Če. Ikone“, otvorena je sinoć u Ateljeu Dado na Cetinju.

Za izložbu su odabrana dva ciklusa („Tito lice. Pogled“ i „Če ikona“), posvećena ličnostima koje su obilježile 20. vijek, čija su imena i uticaj i nakon njihovog života dostigla status kulta, a čije su aure i dalje izuzetno snažne i  prisutne.

Autor Branko Lenart kaže da ciklus posvećen Titu sadrži 40 fotografija od kojih je na Cetinju predstavljeno 15, koje su nastale u peridou od 1979.do 1984. širom zemalja bivše Jugoslavije na kojima se vidi odnos tadašnjeg društva prema Titu.

“Tito je bio ikona i mene je fascinirao odnos tadašnjeg društva prema njegovoj ličnosti. U svakoj prodavnici, u svakom domu, mogli ste da vidite i po nekoliko Titovih slika. Mene je interesovalo zašto je to tako i dogovor koji sam dobio bio je da kad može da bude krst u svakom domu, zašto ne bi mogao i Tito”, kaže Lenart, koji nam je otkrio da fotografije iz ovog ciklusa nijesu mnogo izlagane, ali su bile dio različitih monografija.

“Mogu da najavim da ću ove fotografije uskoro izložiti u Italiji, a želja mi je da slične cikluse fotografija snimim u Kini i Južnoj Koreji“, rekao je umjetnik.

“Postavljene u kontekst iste izložbe, ove dvije harizmatične ličnosti – osobe „čvrstog, stoičkog karaktera“ koje su se borile pod istim ideološkim simbolom – crvenom zvjezdom i postale „zaštitni znak“ jednog vremena i posebnog čitanja određenih istorijskih identiteta „društva nominalne jednakosti“ (Feđa Vukić, Hibridni identiteti), danas, u vrijeme hibridne kulture i „hibridnih identiteta suprotstavljanja u realnom vremenu“ (F.V.) upućuju na drugačije čitanje onoga što je tada bilo zasnovano na ideji o (načelnoj) ravnopravnosti i blagostanja za sve“, zapisala je, između ostalog ,istoričarka umjetnosti Mirjana Dabović Pejović.

 

Branko Lenart je rođen 15. juna 1948. u Ptuju, Slovenija. Osnivač je i predsjednik kulturne asocijacije Artikel-7 za Slovenačke Stirijance/Pavel Haus. Od 1968. učestvovao na brojnim grupnim izložbama u Evropi i Sjevernoj Americi. Izlaže samostalno od 1970. uključujući galerije Galeria Inés Barrenechea, Madrid i Museo d’Arte Moderna Carà, Muggia in 2010/2011.

Njegovi radovi se nalaze u nacionalnim i internacionalnim kolekcijama uključujući: muzej Albertina, Beč; Fotografski arhiv, Trst; Arhitekturni muzej, Ljubljana; Nacionalnu biblioteku, Pariz; Fondaciju Huan Miro, Barselona; Lentos Umjetnički muzej, Linc; Muzej umjetnosti i istorije, Frajburg; Muzej  Fotografije Andre Viler, Mugin; Muzej Moderne, Salzburg; Novu galeriju/Univerzalmuzej Joaneum,Grac; Römerquelle Kunstsammlung, Beč; Sammlung Fotografis/Bank Austria, Beč; Fondaciju Inge Morat, Njujork.Živi i radi u Gracu i Piranu.

 

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније