Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

11. 07. 2013. 15:26   >>  15:26

STUDENTSKI RADOVI

APSS: Izložba u zgradi zatvora

Nakon višednevne, intenzivne radionice sa mentorima, koji su istaknuta imena savremene svjetske arhitekture, studenti – polaznici Kotor APSS-a završavaju radove koje će predstaviti sjutra 12. jula u 20 sati na Pjaci od zatvora u kotorskom Starom gradu.

 

Sedamnaest studenata iz više zemalja u grupama radi na zadate teme, koje se odnose na problematiku gradnje na primorju, tačnije – pitanje napuštenih hotela, a kao najistaknutiji predstavnik označen je hotel “Fjord”.

“Mislim da je količina rada i intenzitet diskusija na radionici jednak poslu koji se na fakultetu uradi za semestar, što znači da imamo prave ljude na Kotor APSS-u, koji zaista požrtvovano rade. Krenuli smo od problema gradnje na primorju, a fokus je bio na rezidencijalnoj jedinici, odnosno na onome što se desilo u gradovima tokom devedesetih, uslijed razvoja stanovanja. Još jedan problem je što smo se, kada je turizam kao glavna razvojna grana posrijedi, u javnosti koncentrisali na brojanje kreveta. U sve to uključili smo i problem hotela, ne samo novih, već i onih koje smo naslijedili iz ranijeg preioda, iz sedamdesetih i osamdesetih. Ono što često zaboravljamo jeste da mi već imamo strukture koje se možda i mogu iskoristiti. Investitori su fokusirani na sopstvena tržišta, a mi malo razmišljamo o tome kakvo treba da bude naše tržište, što su naše ciljne grupe, te koje su strategije koje bi gradovi trebalo da razrađuju u odnosu na investitore. Mi smo sve te probleme spakovali u kotorski Fjord, a rezultati studentskih radova su, u najmanju ruku, zanimljivi”, kazala je na press konferenciji Dijana Vučinić, osnivač Kotor APSS-a i direktor programa.

Jedan od mentora, Boštjan Vuga iz arhitektonskog biroa SADAR + VUGA u Ljubljani, koji predaje i na Tehničkom univerzitetu u Berlinu, objasnio je zašto se rado odazvao pozivu da bude dio ovogodišnjeg Kotor APSS-a. 

“Izuzetno me je zainteresovalo kako mi, kao mentori, zajedno sa studentima u nekoliko dana intenzivnog rada možemo da doprinesemo razrješvanju dilema i problema koji su prisutni na crnogorskoj obali. Hotel Fjord, koji je posljednja zgrada kotorskog dijela zaliva, nametnuo se kao imenitelj problema, kao glavna tema. Rad sa studentima iz nekoliko zemalja i ostalim mentorima u zatvoru, te obilazak hotela, izviđanje enterijera i eksterijera, snažan je stimulans da se predlože rješenja za budućnost napuštenog objekta”, objasnio je Vuga.

Simon Hartman, koji je jedan od partnera u birou HHF iz Bazela napominje da je, zahvaljujući Kotor APSS-u, prvi put u Kotoru, te dodaje da će doći opet.

“Vjerujem da ću se vratiti, jer sam fasciniran Starim gradom, koji je prelijep i danas ima jasnu funkciju. Tu je i vrlo očigledan potencijal zatvorenog hotela “Fjord”, koji se nalazi na spektakularnoj lokaciji i smatram da je to najznačajnije pitanje za sudbinu grada”, ocijenio je Hartman.

Studentski radovi će, nakon večernje prezentacije u petak, u subotu 13. jula tokom cijelog dana biti izloženi u zgradi zatvora. Za 14. jul zakazana je finalna konferencija koju će otvoriti ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, a predavanja će, osim mentora sa Kotor APSS-a, imati i Hjubert Klampner iz Urban-Think Thank-a, koji je nagrađen zlatnim lavom na posljednjem Arhitektonskom bijenalu u Veneciji, a učestvovaće i predstavnici hrvatskog biroa 3LHD, koji se smatraju najznačajnijim regionalnim arhitektima.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније