Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

14. 02. 2018. 23:13 >> 23:11

PETAK U KIC-U

Promocija romana Jovana Nikolaidisa

Roman Jovana Nikolaidisa "Naši su životi bjekstva" biće predstavljen u KIC-u "Budo Tomović" u okviru ciklusa "Savremena crnogorska književnost", u petak, 16. februara u Multimedijalnoj sali od 19 sati.

Kako je najavaljeno iz KIC-a o knjizi će, sa autorom, govoriti teoretičarka književnosti Jelena Knežević.

Jovan Nikolaidis (Joanis Arvanitas) je crnogorski pisac, izdavač i novinar, u javnosti prepoznatljiv po upornosti u afirmaciji crnogorske multikulturalnosti, koji Balkan doživljava kao zonu tolerancije i mirne koegzistencije. Rođen je 1950. godine u Ulcinju. U periodu 1974-1990 živio je u Sarajevu, gdje je diplomirao na Filozofskom fakultetu, a u listu Oslobođenje obavljao je poslove novinara i urednika. Početkom devedesetih vratio se u rodni grad i u njemu osnovao izdavačku kuću Plima, pokrenuo i dugo godina uređivao časopis Plima plus, kao i prvo glasilo na albanskom jeziku, reviju Kronika. Uspostavio je brojne veze sa piscima iz regiona, a mnogi najznačajniji domaći i regionalni pisci započeli su svoj stvaralački put u njegovom časopisu. Pokretač je projekta Kuća za pisce i dugogodišnji saradnik ugledne međunarodne prevodilačke mreže Traduki. Takođe je osnivač ogranka Matice crnogorske u Ulcinju. Član je Crnogorskog društva nezavisnih književnika (CDNK).

Na književnom planu, kao autor se potpisuje na četrnaest proznih, pjesničkih i esejističkih knjiga, a neka od objavljenih djela su: "Valdinos 33" (roman), "Ulcinjska pisma" (eseji), "Crnogorska krivica" (politički eseji), "Valdinos" (priče), "Čapuri" (pjesme), "Budim se sa tuđinom u sebi" (pjesme), "Montenegro i/ili Crna Gora" (eseji) "Monahos" (esej), "Raznosači kostiju" (eseji), "Kosa mu je blistala, modra, svilenkasta" (priče), "Starac u zalivu" (priče), "Albanci i ja" (putopisni eseji) - knjiga štampana i na albanskom jeziku ("Shqiptarët dhe unë"), "Dvadeset vedrih tema" (minieseji). U posljednje vrijeme objavljuje i pod pseudonimom Joanis Arvanitas, kao što je slučaj sa najnovijom knjigom "Naši su životi bjekstva" koja predstavlja prvi dio triologije "Roman o Nikoli".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније