Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

14. 02. 2018. 13:10 >> 13:14
1

BOGDANOVIĆ - POŠA

Organizovati Dane CG kulture u Mađarskoj

Dani mađarske kulture su sjajna inicijativa koja se već uspješno realizuje, pa bi u tom kontekstu trebalo pokrenuti ideju za održavanje Dana crnogorske kulture u Mađarskoj, u cilju podsticanja crnogorskih institucija da prezentuju naš kulturni proizvod, ocijenio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Bogdanović je na Cetinju razgovarao sa ambasadorom Republike Mađarske u Crnoj Gori Nj.E. Kristijanom Pošom.

Kako je saopšteno iz ministarstva, sagovornici su ocijenili veoma uspješnom primjenu Sporazuma o saradnji u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, sporta i mladih između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Mađarske, koji je potpisan prošle godine i predstavlja odlično polazno stanovište za zajedničke aktivnosti i projekte.

“Dani mađarske kulture su sjajna inicijativa koja se već uspješno realizuje, pa bi u tom kontekstu trebalo pokrenuti ideju za održavanje Dana crnogorske kulture u Mađarskoj, u cilju podsticanja crnogorskih institucija da prezentuju naš kulturni proizvod”, ocijenio je Bogdanović.

On je, kako su kazali, upoznao mađarskog ambasadora sa najznačajnijim inicijativama koje treba da budu realizovane u narednom periodu, od kojih je posebno istakao Muzej savremene umjetnosti dok je Poša predstavio projekte i aktivnosti koje Ambasada planira da realizuje ove godine u Crnoj Gori, u okviru mađarskog predsjedavanja Višegradskom četvorkom.

"Bogdanović je istakao prostor za saradnju u oblasti kinematografije. Ambasador Poša je istakao da je Filmski fond Mađarske u posljednjih nekoliko godina napravio značajne pomake u oblasti kinematografije, što je dovelo do povećanog broja filmskih produkcija, a samim tim i investicija, kao i do velikog uspjeha mađarske kinematografije na najreferentnijim festivalima u Evropi i svijetu. Sagovornici su se složili da je mađarsko iskustvo od velike važnosti za naš Filmski centar kao novu instituciju kulture, te da će podstaći direktnu komunikaciju između dva sektora", navodi se u saopštenju.

Sagovornici su zaključili da bi bilateralni susret dva resora zadužena za oblast kulture doprinijela produbljivanju postojećih dobrih odnosa dvije zemlje i dodatno unaprijedila direktnu saradnju između institucija.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније