Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

17. 02. 2018. 09:54   >>  09:55

U BIJELOM POLJU

Otvorena izložba slika Ervina Ćatovića

Razgovorom sa umjetnikom prof. Ervinom Ćatovićem sinoć je u galeriji Centra za kulturu "Vojislav Bulatović Strunjo" otvorena izložba slika tog poznatog umjetnika.

Njegovo slikarstvo na neposredan i autentičan način se nadovezuje na slikarsku tradiciju kosovskih slikara (Muslim Mulići, Hilmija Ćatović....), koja je i te kako zauzimala visoko i zavidno mjesto u ovom našem podneblju i regionu, kazao je mr slik. Aldemar Ibrahimović.

"Ervin Ćatović u svom likovnom izrazu koristi inovativan likovni jezik koji aktivno komunicira sa vizuelnim potrebama našeg vremena i onoga što ono nosi. Njegovo opredeljenje apriori izbjegava klasično poimanje slike i teži traganju ka apsolutno nezadrživoj slobodi duha, uz pomoć hrabrog, snažnog i ekspresivnog izraza", istakao je Ibrahimović.

"Motivi Ćatovića su akumulirani doživljaji, nanijeti na platnu uglavnom po rukopisnoj kosini, s lijeve na desno, bilo da su tematski okrenuti prirodi ili nekoj drugoj formi. Motivi su kadrirani prirodni fragmentni koji zauzimaju centralni dio kompozicije, urađeni širokim i hitrim potezima na reljefnoj, pastuoznoj bojenoj podlozi, koji kao da govore da ništa nema slučajno i da nikako drugačije nije moglo biti. Na taj način se ostvaruje višeznačna slikarska struktura i likovna forma, koja nam govori jezikom samog pigmenta, pažljivo odabranog i vješto ukomponovanog pod punim "naponom" u samu strukturu slike", rečeno je tokom razgovora koje je vodio direktor JU Ratkovićeve večeri poezije, Kemal Musić.

Prvi Ćatovićevi kontakti sa slikarstvom bili su u porodičnom stanu, u kojem je njegov otac Hilmija imao svoj atelje. Tada se osim sa slikama upoznao i sa slikarskim materijalom, bojama, četkicama ....

"Ta nesvjesna igra koja je počinjala spontano se iz godine u godinu razvijala u ozbiljniju priču koja je narasla u neku vrstu edukacije. Sve je to prouzrokavalo želju da budem samostalan, da se kroz igru bavim slikom i to je bilo veoma zanimljivo. Ipak, nije bilo lako raditi i stvarati pored profesora koji je uz to i otac i to veoma rigorozan i prije svega racionalan čovjek. Kao veliki radnik, stvaraoc i likovnjak je dosta uticao da se formiram kao ličnost koja će biti posvećena plodonosnom radu", kazao je Ervin Ćatović.

Govoreći o motivima o kojima slika Ćatović je istakao da se u svemu može naći inspiracija pa i u poeziji koja je znala da inspiriše nekadašnje francuske impresioniste, ekspresioniste, dok danas neki mladi stvaraoci pomjeraju granice uz hip-hop kulturu i rep muziku stvarajući neku novu priču koja je veoma transparentna i dominantna u svijetu.

"Umjetnost korespondira u više vidova i ona se na neki način može transponovati na jedan savremen način. Napraviti svoj rukopis koji neće koketirati sa trendovima je veoma teško. S druge strane podilaženje trendovima može da bude veoma opasno stoga sam ga se klonio. Isto tako, mnogi upućuju da umjetnost koja nastaje u ateljeu mora biti interesantna tržištu a ne samo autoru. Jer se postavlja pitanje koja je svrha stvaranja ako se slika nikom ne svidi", kazao je Ćatović.


Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније