Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavio: P.R. [ Beta ]

17. 02. 2018. 23:46   >>  17:35

FRANCUSKA

Nađen ukradeni violončelo od milion eura

Violončelo iz 18. vijeka, procijenjen na više od milion eura, koje je u četvrtak uveče ukradeno francuskoj solistkinji Ofeli Gajar, jutros je nađen, rekla je ona za Frans pres.

"Dobila sam aninimni poziv i rečeno mi je da je moje violončelo u kolima ispred moje kuće. Našla sam ga na zadnjem sjedištu", navela je Gajar.

Instrument je ukrao čovjek naoružan nožem, koji je napao Gajar nedaleko od njene kuće u Parizu. Oteo je i gudalo iz 19. vijeka koje je potpisao čuveni francuski tvorac gudala Žan Mari Persoa.

Violončelo je 1737. u Udinama, u Italiji, izgradio majstor Frančesko Gufrile, a kod Gajar je na pozajmici. Procijenjeno je na skoro 1,3 miliona eura.

"To nije instrument koji se prodaje na svakom ćošku", rekao je u petak izvor blizak istrazi.

CIC banka, vlasnik violončela, instrument je kupila zbog Gajar, što je forma pomaganja kulturi, omogućavanjem virtuozima klasične muzike da pozajme rijetke instrumente koji vrijede i milione eura.

Ofeli Gajar je dobitnica više nagrada za izvođenje klasične muzike.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније