Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila: M.L.B. [ culture-corner.me ]

21. 02. 2018. 11:26   >>  11:25

U HONG KONGU

Nagrađena drama Dragane Tripković

Drama "Love in the Olive Times" crnogorske dramske spisateljice Dragane Tripković, nagrađena je na konkursu "Plays for Young People 2 (New Silk Route)", u Hong Kongu, koji sprovodi pozorište "Absolutely Fabulous Theatre Connection".

Dragana Tripković je nedavno potpisala ugovor sa tim pozorštem i boraviće tokom marta u Hong Kongu na simpozijumu koji se organizuje povodom prevođenja i realizacije drama sa ovog konkursa.

Tema konkursa je bila "Novi put svile", sa značajnim osvrtom na klimatske promjene u svijetu. Radi se o drugom konkursu „Plays for Young People“ koji realizuje ovaj teatar, a Tripković je predstavnica Crne Gore, pored predstavnika iz Velike Britanije, Švedske, Kine, Turske Srbije i Rumunije.

Tripković je učešće na konkursu obezbijedila posredstvom internacionalne asocijacije „Green Culture“ i crnogorske organizacije KRUG (International Centre for Sustainable Cultural Collaboration), koja promoviše umjetnost i kulturu kroz lokalnu i internacionalnu saradnju.

AFTEC je dvojezično edukativno pozorište i neprofitna umjetnička organizacija posvećena njegovanju generacija mladih. Osnovano 2008. godine, pozorište do danas broji više od 160.233 učesnika i korisnika raznovrsnih programa. AFTEC je nagrađen brojnim svjetskim priznanjima za doprinos u kulturi i edukaciji među kojima je i nagrada UNESCO-a i nagrada Vijeća za razvoj umjetnosti iz Hong Konga.

Dragana Tripković je rođena 26. aprila 1984. godine na Cetnju. Diplomirani je dramaturg i scenarista. Jedna je od osnivača Alternativne teatarske aktivne kompanije - ATAK. Bila dramaturg u Crnogorskom narodnom pozorištu, ATAK-u i na brojnim projektima u oblasti pozorišne i filmske umjetnosti u Crnoj Gori. Izevedene su joj drame “Mlijeko u prahu”, "Biljke za kraj" i "Smjena", kao i koautorska drama “Poglavlja 23 i 24”. Bila je producentkinja nekoliko pozorišnih i filmskih projekata u realizaciji ATAK-a. Objavila je zbirke poezije “Ljubav je kad odeš”, “Pjesme” i “Stihovi od pijeska”. Dio je kapitalne antologije crnogorskih savremenih književnika “Nova Luča”.

Pjesme su joj prevođene na engleski, ruski, poljski, njemački, italijanski, letonski i albanski jezik. Članica je crnogorskog PEN Centra i Crnogorskog društva nezavisnih književnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније