Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: O.Z. ]

21. 02. 2018. 19:27   >>  19:27

POTREBNO UNAPREĐENJE

Edukovati kadar u oblasti kulturnih dobara

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović posjetio je danas Upravu za zaštitu kulturnih dobara, gdje je razgovarao sa direktoricom Anastazijom Miranović.

Bogdanović i Miranović, kako se navodi u saopštenju, razgovarali su o potrebi dodatnog unapređenja i edukacije kadrova u toj oblasti.

"Ovo je na sastanku istaknuto kao jedno od najznačajnijih pitanja, zbog čega je Uprava u proteklom periodu imala poteškoće u realizaciji svojih aktivnosti", saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Bogdanović je istakao važnost i značaj Uprave u sistemu zaštite kulturnih dobara, i naglasio da je od izuzetne važnosti da radimo na jačanju njenih kadrovskih i stručnih kapaciteta.

"Na sastanku je bilo rijeci o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti kuturnih dobara koje su planirane za III kvartal ove godine. Ministar je pozvao predstavnike Uprave da učešćem u radnoj grupi za izradu Zakona ukažu na sve nedostatke i probleme postojećeg zakonskog rjesenja, koji su prepoznati u dosadašnjoj praksi", piše u saopštenju.

Razgovarano je o implementaciji novog Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora, kao i procesu izrade procjene uticaja na baštinu za pojedinačne lokalitete i projekte, koje će koordinirati Uprava.

"Sagovornici su istakli potrebu što hitnije finalizacije aktivnosti na izradi GIS platforme za nepokretna kulturna dobra Crne Gore, čiji je softver izradio Elektrotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore", kazali su iz Ministarstva.

Ministar je, dodaju, istakao i da je u planu izmjena i dopuna Pravilnika o sistematizaciji i unutrašnjoj organizaciji Ministarstva kulture, čime se stvara mogućnost za poboljšanje i unapteđenje unutrašnje strukture Uprave za zaštitu kulturnih dobara, u skladu sa potrebama koje nameće ova oblast.

Bilo je riječi i o mogućnostima za izdvajanje Uprave iz sastava Ministarstva kulture, s obzirom na to da se u dosadašnjem radu Uprave pokazala potreba za samostalnim djelovanjem i odlučivanjem.

Deficit kadrova u oblastima konzervacije i arheologije

Bogdanović je danas obišao i Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, gdje je konstatovano da je ta ustanova u protekloj godini realizovala značajne i kompleksne projekte, te dodatno osnažila svoje kapacitete.

Ministar je istakao da će Ministarstvo kulture nastaviti da podržava projekte koje realizuje Centar, ali i da radi na jačanju kadrovskih kapaciteta u oblastima konzervacije i arheologije, imajući u vidu značajan deficit kadrova u navedenim sektorima.

"Bogdanović je istakao zadovoljstvo aktivnostima Centra za konzervaciju i arheologiju i posebno naglasio da je Ministarstvo u ovoj godini, kroz Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara, podržalo realizaciju 30 projekata, u iznosu od oko 500.000 eura. Posebno je razgovarano o sprovođenju arheoloških istraživanja na Duklji i Crvenoj stijeni, ali i ostalim arheološkim lokalitetima, kao kapitalnim resursima u ovoj oblasti", saopšteno je iz Ministarstva.

Sagovornici su upoznali Bogdanovića sa strukturom i organizacijom Centra i posebno naglasili važnost i važnost okončanja tendera za nabavku opreme za obavljanje konzervatorske djelatnosti, koji je u toku.

"Razgovarano je i o značaju saradnje Centra sa srodnim instuitucijama u regionu, kako bi kroz njihovo iskustvo, pogotovo u oblastima koje u Crnoj Gori nijesu u dovoljnoj mjeri razvijene, jačali svoje potencijale", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Bogdanović kazao da je procedura imenovanja novog direktora Centra za konzervaciju i arheologiju u toku i se okončanje procedure očekuje u narednim danima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније