Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila: M.L.B. [ Mina ]

27. 02. 2018. 22:40   >>  22:39

KNJIŽEVNA ZAJEDNICA NK

Objavili više od 600 naslova

Najstarije udruženje pisaca u Crnoj Gori, Književna zajednica "Vladimir Mijušković" iz Nikšića obilježava 50 godina postojanja, tokom kojih je objavila više od 600 svojih naslova iz poezije, proze i esejistike.

Na okruglom stolu organizovanom u slavu jubileja, pjesnik Spasoje Bajović, podsjetio je da su daleke 1968. godine književni stvaraoci, članovi literarnih sekcija Gimnazije, Učiteljske i Tehničke škole osnovali Klub mladih pisaca, koji je 1971.godine dobio ime pisca i profesora nikšićke Gimnazije, Vladimira Mijuškovića.

“Pola vijeka je od kada je mlada grupa nikšićkih pjesnika ujedinjena uzbuđenjem stvaralaštva, srčano i radosno stala pod zastavu poznatog crnogorskog pisca Vladimira Mijuškovića, da sa pjesmom, kao jedinom odbranom od svih nepogoda, krene kroz olujno polje poezije”, rekao je Bajović.

Bajović je podsjetio i na, kako je ocijenio, kulturni podvig i pokretanje Nikšićkih književnih susreta 1969.godine, koji su okupljali reprezentativna književna imena, a Nikšić promovisali kao grad pisaca.

On je podsjetio i na stvaraoce prepoznatljivog pjesničkog glasa, počev od Vita Nikolića, Dragana Radulovića, Milana Duga Krivokapića, Vukmana Otaševića i Dušana Govedaricu.

Direktor Direktorata za medije, Željko Rutović, ocijenio je da je riječ o jubileju za ponos i za mnogo veće države.

On je istakao da je Nikšić jedan od rijetkih evropskih i svjetskih gradova koji se pozicionirao kao kulturni književni centar bivše SFRJ, jugoistoka Evrope i prostora u kojima pjeva pjesnička književna riječ.

“Nikšić se, posredstvom Književne zajednice uvrstio u red sredina sa ovih prostora u kojima se slavi književna riječ, gdje se civilizacije poštuju, kulture podjednako jedna drugu inspirišu, nadahnjuju i gdje sebe svrstavaju u krug onih koji znaju šta je civilizacija pjesničkog roda”, rekao je Rutović.

Profesor, Draško Došljak, podsjetio je na bogatu pjesničku istoriju Zajednice i pjesnička pera Nikolića, Otaševića i Govedarice i zapitao šta je i čemu poezija danas, uz poruku da će “ostati da živi samo ono što je nicalo iz ljubavi”.

“Književna zajednica “Vladimir Mijušković”, je ona koja je nicala i opstala iz ljubavi”, rekao je Došljak. Književna zajednica obilježiće večeras jubilej i književnom večeri svojih članova u Zahumlju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније