Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

17. 07. 2013. 14:59 >> 14:59

SKANDAL

Muzej zatvoren zbog lažnih eksponata

Kineski muzej "Jibaozhai" zatvoren je nakon tvrdnji da je većina predmeta u njegovoj kolekciji od 40 hiljada eksponata lažna.

 

Muzej u gradu Jizhouu, provincija Hebei, zapao je u probleme početkom ovog mjeseca, kada je pisac Ma Bojong primijetio odstupanja, a svoja otkrića objavio na internetu.

Primijećena je greška u ugraviranim natpisima na artefaktima koji bi trebalo da su stariji od četiri hiljade godina. "Šangaj dejli" javlja da se takvo pisanje pojavilo u pojednostavljenom kineskom pismu, koje je u upotrebu ušlo tek u 20. vijeku. Osoblje muzeja je bijesno zbog zatvaranja. 

Vei Jingjun, glavni konsultant muzeja, naveo je kako je siguran da je najmanje 80 od 40 hiljada muzejskih eksponata potvrđeno kao autentično. 

"Siguran sam da imamo autentične predmete u muzeju. Moguće je da ima i lažnih, ali bismo morali proći kroz identifikaciju i verifikaciju da to potvrdimo", rekao je Jingjun za "Dejli telegraf", i dodao kako su svi predmeti sumnjivog porijekla označeni, kako posjetioci ne bi bili dovedeni u zabludu. Jingjun je obećao da će tužiti pisca Bojonga. 

"Ponašao se poput vođe pobunjeničke grupe tokom Kulturne revolucije, predvodeći gomilu Crvenih stražara i praveći haos", rekao je Jingjun.

Muzeji trenutno doživljavaju pravi procvat u Kini, a vladini podaci ukazuju kako ih je samo u 2011. otvoreno gotovo 400. 

Međutim, lažni eksponati su veliki problem, a neki izvještaji ukazuju kako je 80 odsto fosila u kineskim muzejima lažno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније