Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila M.L.B.

28. 02. 2018. 17:57 >> 17:55

BOGDANOVIĆ PORUČIO

Preseljenje Kinoteke od izuzetnog značaja

Crnogorska kinoteka sa malim brojem zaposlenih i u lošim prostornim uslovima uspijeva da realizuje značajne projekte i aktivnosti, ocijenio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Bogdanović i direktor Crnogorske kinoteke Andro Martinović razgovarali su danas o radu i projektima ove ustanove.

Bogdanović je posebno naglasio važnost izrade dokumentarnog filma "Kulturno nasljeđe Balšića", koji je premijerno prikazan 2017. godine, kao i početak rada na filmu "Putevima dukljanske baštine", koji će široj publici prikazati i približiti istoriju i arhitekturu Duklje kao i značaj ovog važnog arheološkog lokaliteta.

Ministar kulture i direktor Kinoteke su razgovarali i o skorom preseljenju Crnogorske kinoteke u nove prostorije koje će biti smještene u objektu nekadašnjeg Doma vojske u Podgorici.

"Kako su istakli sagovornici, ovo je od izuzetne važnosti, kako u pogledu zaštite postojeće bogate kolekcije filmova i filmskih materijala, tako i u pogledu ostvarivanja drugih djelatnosti ustanove. Ministar je istakao da je, osim arhivske djelatnosti Kinoteke važna i njena prikazivačka djelatnost, kojom građanima predstavlja istoriju i nasljeđe Crne Gore", saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Razgovarano je i o realizaciji projekta "Standardizacija kataloga i nova platforma za kataloško arhiviranje filmske građe", za koji je u ovoj godini Ministarstvo kulture izdvojilo 15.000 eura.

Projektom je predviđena izrada platforme, softvera i hardvera za kataloško arhiviranje filmskih materijala, čime će se obezbijediti efikasnije obavljanje osnovnih kinotečkih djelatnosti, istakao je direktor Martinović.

Bilo je riječi i o regionalnoj i međunarodnoj saradnji koju Kinoteka ostvaruje sa srodnim institucijama, posebno sa Jugoslovenskom kinotekom, u kojoj se do prelaska u novi objekat skladišti značajan dio fonda Crnogorske kinoteke.

Bogdanović je istakao da je saradnja sa međunarodnim partnerima izuzetno značajna, pogotovo za malu instituciju kakva je Kinoteka i pozvao da izvor dodatnog finasiranja svojih projekata traže i u međunarodnim fondovima, za čem će Ministarstvo pružiti svu potrebnu pomoć i podršku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније