Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

22. 01. 2013. 15:56 >> 11:25

Roman

On je opet među nama,ali nije isti kao prije!

Roman "Er ist wieder da" (On je opet među nama) u kome se autor sprda sa Hitlerom, doživio je ogroman uspjeh u Njemačkoj, ali i izazvao kritike pojedinih krugova koji smatraju da se njime banalizuje zlo.


Osamdeset godina poslije uspona Adolfa Hitlera na vlast u Njemačkoj, roman novinara Timura Vermesa (45) na humorističan način govori o povratku Firera u Berlin 2011.

"Vojniče Hitlerove mladeži Ronaldo! Pokaži mi put!" Adolf Hitler se iznenada budi 2011. u jednom napuštenom dvorištu u Berlinu, bez svijesti o događajima 1945. Izgubljen i pomalo ošamućen, Firer (koji je u stvarnosti izvršio samoubistvo u svom bunkeru 30. aprila 1945.), pita mladića u dresu brazilskog fudbalskog asa kako da dodje do kancelarije rajha.

 

Tako počinje roman koji ima blizu 400 stranica i u kome nacistički diktator otkriva da se na čelu Nemačke nalazi žena, da u zemlji živi nekoliko miliona Turaka, da svi nose farmerke i da se popularnost mjeri brojem lajkova i pregleda na Internetu, piše francuski "Le poen".

Farsa lošeg ukusa za jedne, politička satira za druge, "Er ist wieder da" je za kratko vrijeme postao bestseler u Nemačkoj, gdje je prodat u blizu 360.000 primeraka. U pripremi je i njegovo francusko i englesko izdanje, a uskoro bi trebalo da bude preveden na još 15 jezika.

Autor tvrdi da je želio da "predstavi Hitlera iz jednog drugog ugla", smatrajući da je "važno da pokaže kako bi firer funkcionisao i šta bi danas radio".
Za nedeljnik "Štern", roman je "proizvod mašine za komercijalizaciju Hitlera koja ruši sve tabue radi profita".

Nezamislivo prije samo deset godina, Hitlera danas recikliraju humoristi i umjetnici, fenomen koji Danijel Erk, novinar i stručnjak za nacizam naziva "banalizacijom zla".
"To je dobra prilika za Njemce da se oslobode svake krivice i svake odgovornosti. Taj Hitler je jedini odgovoran za rat i genocid", navodi on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније