Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

06. 03. 2018. 10:55 >> 10:53

NA KRUŠEVCU

Osmomartovske rasprave i izložba "Drugarice"

Povodom obilježavanja Dana žena, u Fondaciji Petrović Njegoš na Kruševcu će 8. marta, sa početkom u 18 sati, biti organizovane Osmomartovske rasprave "Postjugoslovensko nasljeđe socijalističkog feminizma", a u istom prostoru, u 20 sati, biće otvorena izložba "Drugarice – Ženski pokret u Crnoj Gori 1943-1953".

Kako je saopšteno iz NVO Nova, učesnice Osmomartovskih rasprava, koje se ove godine organizuju prvi put, su Paula Petričević, Maja Solar i Jelena Petrović. One će govoriti o nasljeđu jugoslovenskog ženskog pokreta, o razlozima za zanemarivanje i krivotvorenje sjećanja na AFŽ, kao i o tome da li i na koji način to nasljeđe može biti funkcionalno u kontekstu savremenih postjugoslovenskih, ali i globalnih debata o budućnosti i izazovima feminizma. 

"Izložba 'Drugarice' posvećena je obnovi i reinterpretaciji sjećanja na emancipatorske doprinose ženskog pokreta tokom djelovanja Antifašističkog fronta žena u Crnoj Gori i Jugoslaviji od 1943. do 1953. godine", navodi se u najavi.

Autorke izložbe su Nataša Nelević i Natalija Vujošević, umjetničke intervencije potpisuju Kristina i Adrijana Gvozdenović, Milena Pejović, Lenka Đorojević i Irena Lagator Pejović.

Tekstove za zborniku "Šta je nama AFŽ?" potpisuju Boris Ristović i Miloš Vukanović, Paula Petričević, Ervina Dabedžinović, Milica Nikolić, Nataša Nelević i Maja Solar.

Partneri izložbe su Državni arhiv - Arhivsko odjeljenje za istoriju radničkog pokreta, Nacionalna biblioteka "Đurđe Crnojević", Služba za odnose sa javnošću Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore (foto arhiv), Istorijski muzej Crne Gore i Zavičajni muzej Bar. Pokrovitelj izložbe je Ministarstvo kulture Crne Gore.

Iz NVO Nova ističi da se događaj organizuje u okviru Inicijative za osnivanje Muzeja žena Crne Gore.

Inicijatori i organizatori programa su NVO NOVA i NU Institut za savremenu umjetnost, a realizaciju je omogućila NVO ART365 uz podrsku Komisije za raspodjelu dijela prhoda od igara na srecu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније