Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

18. 07. 2013. 12:04 >> 12:27

DA SPASI SINA

Spalila remek djela Pikasa, Monea, Matisa

Rumunski istražitelji pronašli su ostatke boje, platna i eksere u peći majke muškarca optuženog za krađu remek djela iz holandske galerije prošle godine, piše Bi-Bi-Si (BBC).

 

Olga Dogaru priznala je kako je spalila slike kako bi uništila dokaze protiv svog sina.

Vrijednost spaljenih djela procjenjuje se na 100 do 200 miliona eura. "Ovo je zločin protiv čovječnosti", rekao je direktor rumunskog Nacionalnog istorijskog muzeja Ernest Oberlander-Tarnoveanu.

Među ukradenim slikama iz Kunstal muzeja u Roterdamu bile su i one Pikasove, Moneove i Matisove.

Forenzičari su Dogaruinoj peći pronašli "ostatke boje i platna", kao i bakarne i gvozdene ekesre koji datiraju iz godina prije 20. vijeka.

Dogaru je navodno slike sakrila u napuštenoj kući i groblju, a kad je policija počela da pretražuje selo, iskopala ih je i spalila.

Šest je Rumuna optuženo za učestvovanje u ovoj najvećoj krađi umjetnina u Holandiji još od kad je 20 slika nestalo iz amsterdamskog muzeja Van Gogh 1991. Suđenje će im započeti sljedećeg mjeseca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније