Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila M.L.B. [ Anadolija ]

11. 03. 2018. 11:22 >> 11:20

MILICA KANKARAŠ

Ljubav prema harfi jača od svih prepreka

Mlada crnogorska umjetnica Milica Kankaraš, jedina je diplomirana harfistkinja u Crnoj Gori. Iako je kao djevojčica svirala klavir, muzički put je odveo do harfe, pa danas radi kao profesorica u muzičkoj školi u Podgorici.

Talenat, upornost i vjera u ljude, karakteristike su koje se vezuju za Milicu, mladu umjetnicu iz Crne Gore, koja je uspjela da sa navršenih 21 godinu diplomira na odsjeku na harfu, ali i da kasnije nailazi na zid od strane institucija Crne Gore. Sve je to nije obeshrabrilo da nastavi da svira.

Priču za Agenciju Anadoliju, Milica počinje upravo u muzičkoj školi "Vasa Pavić", u Podgorici, u svom kabinetu.

"Harfu sam željela od malih nogu da sviram, ali nažalost, u Crnoj Gori tog instrumenta nije bilo. Onda sam u muzičkoj školi krenula sa klavirom. Sa 14 godina, kada sam upisala Srednju muzičku školu, na odsjeku za klavir, počela sam vanredno da idem na časove harfe kod profesorice Milice Barić u Beogradu. Sa 14 godina sam otišla u Beograd i profesorica Barić mi je prvog dana zadala neke vježbe i rekla da probam da to sutra ponovim. Ja sam cijelu noć na neki način mentalno vježbala i narednog dana sve to ponovila i ona je tada rekla mojoj majci nešto što je odredilo moj život, a to je da sam ja rođena za harfu", kaže Milica.

Upravo rečenica profesorice da je Milica rođena da svira harfu, dominantno je odredila njenu budućnost. Uporedo sa sviranjem klavira, krenula je tada i na časove harfe. Iako Crna Gora u tom trenutku kao kadar nije imala nekog ko svira harfu, od strane institucija nije bilo razumijevanja da se tada mlada i talentovana Milica na neki način pomogne, kako bi kasnije svoje znanje podijelila zainteresovanima u Crnoj Gori.

"Poslije tri ipo godine, koliko sam u Podgorici pohađala muzičku školu na odsjeku za klavir, išla sam vanredno na časove harfe kod profesorice Barić u Beograd. Iako je ona poslala preporuku Ministarstvu kulture i Ministarstvu prosvjete da imaju jednog mladog talenta, da treba da pomognu finansijski makar što se putnih troškova tiče, iz pomenutih ministarstava nisu imali sluha, vjerovatno nisu vjerovali da neko mlad može nešto tako da uradi", ističe Kankaraš.

Upkos odbijanju crnogorskih ministarstava da na bilo koji način stipendiraju Milicu, ona je nastavila da ide na časove harfe, jer je profesorica iz Beograda odlučila da joj besplatno pruža časove, dok su Milicini roditelji snosili troškove putovanja.

"Za svega tri ipo godine polagala sam neke razrede vanredno, koliko mi je srbijanski zakon dozvoljavao i kada sam ovdje u Podgorici završila klavir, sa 17 godina sam položila prijemni ispit za Fakultet muzičke umjetnosti u Beogradu, na odsjeku za harfu. Inače, prvi sam slučaj studenta koji je zvanično završio za jedan instrument u školi, a da s visokom ocjenom položi prijemni ispit na drugom instrumentu. Poslije tri ipo godine studija u Beogradu, u prvom roku sam završila diplomski i sa 21 godinu postala sam prva crnogorska diplomirana harfistkinja", naglasila je Milica Kankaraš.

Osim što uživa svirajući harfu i što svojim đacima prenosi svoje znanje, Milica želi da ide korak dalje. Naime, želi da se usavršava kao muziko terapeut, na način što će sviranjem harfe terapeutski djelovati kod slušalaca.

"Prije mjesec dana dobila sam pozivno pismo za internacionalni program terapije harfom. To je poseban program muziko-terapije, gdje se kroz muziku harfe, odnosno određene kompozicije, postiže terapeutski učinak kod slušaoca. To je isto nešto što me zanimalo od malih nogu, nikada me muzika nije zanimala kao jedna estetska disciplina, niti kao disciplina da se dobije aplauz na kraju koncerta, već taj spoj lijepog i ljekovitog", ističe Milica.

Ona je novom ministru kulture uputila poziv za finansiranje putovanja na ovaj internacionalni program, s nadom da će joj izaći u susret, kako bi ona kasnije to svoje znanje prenijela u Crnoj Gori.

Zadovoljna je interesovanjem za harfu u muzičkoj školi, a posebno ističe veliku posvećenost učenika. To je kako ističe i obavezuje da im se maksimalno posveti.

„Od septembra 2015. godine kada sam otvorila odsjek za harfu, do danas, imam 19 učenika. Veliko je interesovanje za harfu i jako sam srećna“, poručuje Kankaraš.

Milica je nakon završetka studija pripravnički staž odradila u Muzičkom centru Crne Gore. Međutim, kako kaže, nije bilo predviđeno da se zaposli u ovoj instituciji, uprkos tome što je jedina harfistkinja u Crnoj Gori. Uprkos ne baš lijepim iskustvima sa institucijama, Milica poručuje da ljudima uvijek treba davati šansu.

„Instituciju čine grupa pojedinaca, nije to neki apstraktan pojam kao što se predstavlja pa je institucija kao sistem protiv tebe. Nadam se da se steklo malo više sluha za harfu“, ističe Kankaraš.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније